Не от месии се нуждаем днес, а от водачи, не

...
Не от месии се нуждаем днес, а от водачи, не
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Предците ни прозряха, че сме достойни за свободата

Не от месии се нуждаем през днешния ден, а от водачи, не от чуждопоклонници и хулители, а от предани родолюбци.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържествената заря-проверка в Панагюрище, отдадена на 143-ата годишнина от Априлското въстание.

Тя подсети заръката на Апостола Васил Левски: " Да костваме положително на близък си и да се борим за чисто и свято бъдеще. "

Цвета Караянчева означи, че през днешния ден се молим за душите на тези, които първи прозряха, че свободата не е фантазия, че сме почтени за нея. Защото и свободата, и робството, са вътре в нас, носим ги като белег от нож, с цел да ни спомнят какви сме били, чии потомци сме и какво е потребно да завещаем на идните генерации.

" 143 години ни разделят от оня преломен исторически миг, в който от Копривщица придвижват в Панагюрище кървавото писмо на Каблешков и църковните камбани възвестяват началото на Априлското въстание - апогеят на епичната национална опозиция против петвековното османско подтисничество. " - подсети председателката на Народното събрание.

" През паметната 1876-та априлци издигнаха камара от черепи и кости и накараха целокупна Европа да настръхне от воплите на почтените, означи още ръководителят на Народното събрание. Тътенът на въстанието отекна надалеч зад границите на Отечеството, с цел да покаже на света, че " народът български не може веч да търпи и е дръзнал да събаря империя ", въоръжен с оръдия от черешови стволове, остарели пушки и влажен барут, само че воден от изконната човешка жадност за независимост, жадност, по-силна от огън, по-тежка от присъда, по-страшна от клетва! " - акцентира Цвета Караянчева.

Тя добави, че " като масло на огън " кипва всенародното вдъхновение и орачи, еснафи, даскали, попове, лихвари изоставят нивите, дюкяните, чифлиците, учебните заведения, църквите.

" Днес този нечуван революционен напредък наподобява еднакъв на самоубийство, безплодна всеотдайност на хора, обрекли себе си на мъченическа гибел и паднали в кървава беритба без да дирят компенсация, без да дочакат самопризнание приживе, без почести, опело и епитафии на гроба, пълководци без пагони ", добави още ръководителят на Народното събрание.

По-рано през днешния ден тя съобщи, че Априлското въстание е нашият щит против всеки клеветник , който си разреши да каже, че ние, българите, сме получили свободата си безплатно.

На зарята-проверка Цвета Караянчева одобри строя и поздрави почетните роти на Българската войска. При тържествения обред воините носеха знамената-светини, с които предците ни са излезли в славните дни на Априлското въстание да водят война за свободата на народа ни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР