Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве

...
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве
Коментари Харесай

Купероза или зачервена кожа

Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве червенина на лицето, а за непрекъснато забележима мрежа от капиляри на не до такава степен приятни места – най-вече по носа. Веднъж появили се, тези дребни кръвоносни съдове не изчезват. Дори в противен случай – с напредването на възрастта, положението на кожата продължава да се утежнява.
Защо се появява куперозата?

Непосредствената причина са слабите стени на кръвоносните съдове. Под въздействие на напрежението, студа, вятъра, физическото натоварването и други фактори, капилярите по лицето се изпълват с кръв, само че защото им липсва разтегливост, не могат да се свият още веднъж. В началото това може да наподобява като лека червенина по бузите и носа, само че с течение на времето капилярите от ден на ден отслабват, а зачервяването става по-наптрапчиво.

Най-честите жертви на куперозата са хората с тънка, сензитивна и алергична кожа, най-вече дами. В други случаи отслабването на капилярните стени може да бъде предизвикано от нездравословни привички като тютюнопушене, систематична приложимост на алкохол, огромни дози кафе, консумация на пикантна, пушена или солена храна. В трети случаи е признак на сериозен проблем в организма, да вземем за пример хормонален дисбаланс или гастрит. Да предизвикат появяването на купероза могат и козметичните опити като дълбокия пилинг, стискането на лицето и грубият масаж.

Как да овладеете куперозата

Осигурете си нужните субстанции. Витамините С, Р (рутин) и К укрепват стените на кръвоносните съдове и ги вършат по еластични. Първите два се съдържат в обилие в синьо-лилавите и цитрусовите плодове – боровинки, касис, тъмни череши, портокал, грейпфрут, лимон, шипки. Нормално (при вярна диета) витамин К се създава от чревните бактерии и в допълнение може да се набави от зелето и зеленолистните зеленчуци.

Намалете до най-малко провокиращирте фактори. Във прохладно и студено време ползвайте предпазен колд крем, ограничете нездравословните си привички и не се нервирайте за дреболии. За поддържане на добър тонус предпочитайте плуването и разходките през интензивните физически натоварвания.

Полагайте специфична грижа за кожата. Много от нормалните козметични процедури не са подобаващи за куперозна кожа. Вредно е измиването на лицето с доста студена или гореща вода, ексфолирането, търкането на лицето с четка или ръкавица, даже сауната. Трябва да избягвате и продуктите, които съдържат алкохол, плодови киселини, ментол и други дразнещи субстанции. Най-добре е да си купите козметика, предопределена за куперозна кожа. Тя съдържа съставки, които заздравяват капилярите, успокояват и по този начин предотвратяват появяването на нови зачервявания. За страдание обаче, не са в положение да отстранен към този момент съществуващите.

Можете и сами да си приготвите лековит балсам от етерични масла. Най-добро антикуперозно деяние имат розмарина и тамяна. Смесете 2 капки от едното или сругото с една супена лъжица масло от гроздови семки и нежно масажирайте засегнатите места.

Възползвайте се от новите технологии. Дълго време единственият метод за премахване на следствията от куперозата беше електрокоагулацията – травматичен и не изключително ефикасен способ. Днес обаче повредените капиляри сполучливо и безболезнено се третират с лазер, който ги унищожава, а кръвта се пренасочва към по-дълбоките съдове. Така зачервяванията се обезцветяват и на процедура изчезват.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР