Не най-шумните, но много ефективни - високоточни ракети Kh-31PM Преди

...
Не най-шумните, но много ефективни - високоточни ракети Kh-31PM Преди
Коментари Харесай

Украинската ПВО губи напълно битката с руската Сянка

Не най-шумните, само че доста ефикасни - високоточни ракети Kh-31PM

Преди няколко дни в медиите на Съединени американски щати се появи информация за опцията за слагане на " специфична ракета " разполагаем на режима в Киев. За какво става дума стана ясно след изказването на 28 юли от министъра на защитата на Украйна Алексей Резников за предаването от американска страна на „ неповторимо оръжие, което ще се употребява интензивно за дейно угнетяване на съветските системи за Противовъздушна отбрана “.

Твърди се, че първите мостри на идващото „ оръжие-чудо “ към този момент са пристигнали и „ най-мощната войска в Европа “ е подготвена да ги употребява в близко бъдеще.

Смятаме, че става дума за много остаряла и остаряла противорадарна ракета AGM-88 HARM, призната на въоръжение от армиите на НАТО през 1983 година Доколко думите на основния бранител на европейската независимост и народна власт дават отговор на действителността, не знаем.

Но друго се знае. Руските въоръжени сили неотдавна сполучливо използваха осъвременената противорадарна ракета Х-31ПМ по време на специфичната интервенция Z. Нека поговорим за нея.

Специална интервенция с висока акуратност изненадва

Една от главните характерности на съветската специфична военна интервенция за демилитаризация и денацификация на Украйна бяха постоянните удари с високоточно оръжие по военна инфраструктура. Резултатът от тези удари беше съвсем цялостното заличаване на украинската Противовъздушна отбрана и Военновъздушни сили, както и доста мъчителни нарушавания на логистиката на въоръжените сили на Украйна в няколко предпочитани посоки по едно и също време.

Не последното място измежду тези оръжия заема противорадарната ракета Х-31П (Х-31ПМ), чиято съществена версия, с обсег на изстрелване от 100 и петдесет километра, е кодифицирана АС-17 " Криптон " от Пентагона и експерти от НАТО. Вероятно поради присъщата бяла диря, оставена от летяща ракета и доста напомняща на блясъка на едноименния неподвижен газ.

Първа среща

За първи път при започване на март 2022 година от пресслужбата на Министерството на защитата на Руската федерация беше получена информация за потреблението на тактическата ракета въздух-земя Х-31П от съветските Върховен касационен съд по време на специфична военна интервенция.

Цел на въздушния удар, нанесен от многофункционалните свръхзвукови изтребители Су-34 и Су-24 ветерани от съветската фронтова бомбардировъчна авиация, беше летището на въоръжените сили на Украйна „ Гавришовка “ във Винишка област.

Според Министерството на защитата на Руската федерация по задачата са били изстреляни осем Х-31ПМ, които са унищожили основания на това летище украински военнотранспортен аероплан Ан-26 и хеликоптерна група от транспортни самолети Ми-8. Между другото, задачата на ракетния удар беше освен вражеският аероплан, само че и пистата.

Очевидно съществуването на такава ракета във Върховен касационен съд на Русия беше неприятна изненада за военния хайлайф на Украйна. Освен това сполучливото потребление на антирадара Х-31ПМ провокира известна сензация във военните новинарски запаси.

По-рано командването на въоръжените сили на РФ, в отговор на упреците на локални и задгранични специалисти за неналичието на потребление на модерни високоточни оръжия, неведнъж разгласи тяхното наличие, без обаче да посочи защо става дума. Както се оказва, в действителност са такива и то в задоволителни количества.

Малко за ракетата

Тактическата управляема ракета " въздух-земя " Х-31 (базова версия) е въведена на въоръжение през 1989 година Нейното развиване се прави по едно и също време в две от най-обещаващите области: антирадарна и противокорабна.

Днес има четири съществени версии на свръхзвукови тактически управляеми ракети от фамилията " Криптон ": противокорабни Х-31A и Х-31AД и противорадарни Х-31П и Х-31ПД. Версиите с показател " Д " се отличават с нараснали характерности: мощ на бойната глава (до 110 кг), тегло на изстрелване (715 кг) и обсег на изстрелване (120-160 км за противокорабни и 250 км за антирадарни опции).

Увеличаването на обсега на изстрелване разрешава на екипажа на самолета-носител да нанася удари, без да навлиза в зоната на покритие на противовъздушната защита на съперника.

По отношение на украинския спектакъл на военните дейности това звучи по този начин - противовъздушната защита на въоръжените сили на Украйна не е в положение да открие навреме Х-31ПМ и затова потреблението на такива ракети от съветските Върховен касационен съд се трансформира в проблем. Това е безусловно неприятна изненада за Укровермахта.

х-31ПМ е усъвършенствана версия на Х-31П, упомената нагоре, оборудвана с новия многообхватен датчик за самонасочване Л-130.

Както Х-31A, по този начин и Х-31П станаха първите в света всеобщо създавани авиационни ракети, които получиха смесен прямоточен мотор, който разрешава даже при полет на ниска надморска височина да се поддържа скорост от порядъка на два Маха (2473,9 км / ч).

Тази скорост, съчетана със способността за маневриране, освен обезпечава отлична жизненост на ракетата в процеса на превъзмогване на системата за противовъздушна защита на съперника, само че и подсигурява доста висока степен на възможност за поразяване на задачата.

Схемата на работа на противорадарна ракета е много елементарна. Веднага откакто радиацията, генерирана от вражеския радар, доближи самолета-носител Х-31П, системата за ориентиране на ракетата дефинира точката на образуване на тази радиация и боеприпасите се изпращат към нейния източник.

Дори изключването на радарния сигнал не избавя от удар. А фактът, че Руската федерация разполага с огромен брой противорадарни ракети, слага неразрешими проблеми за противовъздушната защита на съперника във връзка с бойното им потребление.

Ако включите радара, ще дохвъри " Сянка " („ Сянка “ е неофициалният прякор на X-31, даден на ракетата от американските пилоти), изключете я и ще ослепеете. Опитите да се реши този проблем посредством краткосрочни включвания са неефективни, защото непрекъснатата зона на противовъздушната защита, разпадайки се на обособени центрове, става цялостна с дупки.

Модернизирана Х-31-ПМ

Информационната причина да се приказва за тактическата свръхзвукова авиационна управляема ракета Х-31ПМ беше известието на ТАСС. Позовавайки се на източници в силовите структури на Крим, организацията на 11 юли приказва за потреблението на свръхзвукови ракети Су-30СМ Х-31П от многоцелеви изтребители на военноморската авиация на съветския Черноморски флот по време на специфична военна интервенция за демилитаризира и денацифицира Украйна.

„ Изтребителите Су-30СМ нанесоха удар със свръхзвукови противорадарни ракети от клас „ въздух-земя “ Х-31П по системите за противовъздушна защита, радиолокационните станции и други наземни уреди на Въоръжените сили на Украйна. В същото време ТАСС означи високата успеваемост и акуратност на поразяване, демонстрирани от съветското оръжие.

Каква е бойната мощност на новата модифицирана Х-31ПМ? На първо място, в увеличението на обсега на поразяване на цел до триста километра. И това макар обстоятелството, че по-ранните версии имаха доста порядъчен обсег от най-малко 150 километра.

Образно казано, Въздушно-космическите сили на Русия получиха опция безнаказано да обстрелват украински РЛС, намирайки се отвън обсега на самостоятелната Противовъздушна отбрана.

Бойната работа на ракетите Х-31ХП не е изключително забележима в медийната сфера, отразяваща хода на специфичната интервенция Z, само че смисъла на тяхното потребление мъчно може да бъде надценено. Противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна загуби опцията за обикновено действие.

Радарите и системите за противовъздушна защита са скрити в жилищните региони, като включват радарите единствено след приемане на информация за идното нахлуване, рискувайки незабавно да се срещнат със същата „ Сянка “, само че в по-новата й интерпретация.

Очевидно всеки един от военните обекти на въоръжените сили на Украйна с деен радар би трябвало да бъде ситуиран като цел за Х-31ПМ. Тази дарба на съветската ракета не убягна от вниманието на американските военни специалисти, които обичат да дават неофициални прякори на разнообразни типове оръжия.

Нарекоха я Bloodhound, което на британски значи „ кървава хрътка “ и съгласно мен много красноречиво отразява бойния капацитет на ракетата.

Тази ракета постоянно се назовава " глуха ", защото откакто задачата бъде уловена, тя не реагира на електронни противопоставяния на съперника.

Модерен набор от бордова радиоелектроника ви разрешава просто да отрежете всички външни шумове (смущения), без да генерирате лични сигнали. Това е неповторимо високо интелигентно и в това време високоточно оръжие, чиято възможност от щета по време на полета до задачата е съвсем нулева.

За повече от четири месеца съветската специфична военна интервенция за денацификация и демилитаризация на Украйна съвсем изцяло унищожи противовъздушната защита на „ най-мощната войска в Европа “.

Очевидно е, че прехващането на Х-31ПМ, изключително със системите за Противовъздушна отбрана на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, е задача от сферата на фантастиката.

И макар че точните данни за развитата скорост на полета Х-31ПМ се пазят в загадка, може да се съди по сходна характерност на нейния предходник Х-31П. Тя е с 4200 км/ч или 3,5 Маха. Така че това е доста сложна цел даже за актуалните системи за противовъздушна защита, да не приказваме за украинската, построена върху останките от руското завещание.

И като резюме. Въпреки че няма публични данни за тактиката на бойното потребление на свръхзвукови противорадарни ракети Х-31ПМ, някои източници, близки до Министерството на защитата на Руската федерация, оповестяват за опцията за тяхното групово изстрелване, от време на време наричано „ рой “.

Подобна тактичност разрешава на ескадрила изтребители да потисне противовъздушната защита на цялостен регион. Освен това X-31PM работи еднообразно добре както против старите руски, по този начин и против актуалните комплекси на Северноатлантическия алианс, без значение от работния им честотен диапазон и други параметри.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР