Не можете да устоите на изпълненото с обожание изражение на

...
Не можете да устоите на изпълненото с обожание изражение на
Коментари Харесай

Учени разкриха тайната на неустоимия кучешки поглед

Не можете да устоите на изпълненото с боготворене изражение на кучето си, когато моли за лакомство? Ново изследване разкрива основни анатомични характерности, които изясняват какво прави кучешките лица толкоз очарователни, написа уеб сайтът Физ.орг. 

Изследването също по този начин демонстрира, че хората са съдействали за способността на кучетата да образуват лицеви изражения през хилядолетията на селективно отглеждане. 

" Кучетата се разграничават от другите бозайници с реципрочната си връзка с хората. Тя може да се показва посредством съвместен взор - нещо, които не се следи сред индивида и други опитомени бозайници като коне или котки ", изяснява водещият създател на проучването Ан Бъроус от университета " Дюкейн " в Питсбърг, Съединени американски щати. " Нашите предварителни констатации дават опция за по-задълбочено схващане на ролята, която лицевите изражения играят във взаимоотношенията и връзката сред кучетата и хората ", добавя тя. 

Кучетата и вълците са тясно свързани между тях. Въпреки че остава неразбираемо по кое време тъкмо се е случило, учените пресмятат, че двата типа са се разграничили генетично, когато хората са почнали да развъждат селективно вълци - първият тип, който в миналото е бил питомен.

Новото проучване се концентрира върху анатомията на дребни мускули , употребявани за образуване на лицеви изражения, известни като миметични мускули. При хората тези мускули сe управляват от " бързо съкращаващи се " миозинови нишки. Те се свиват бързо, само че също по този начин бързо се уморяват. Това изяснява за какво можем да формираме изражения на лицето бързо, само че не и да ги задържаме дълго. Мускулните кафези с повече " постепенно съкращаващи се " нишки са по-ефективни за дълги, следени придвижвания и не се уморяват толкоз бързо.

За задачите на проучването експертите са сравнили миозиновите нишки в проби от лицеви мускули от вълци и домашни кучета. Резултатите демонстрират, че сходно на хората, и кучетата, и вълците имат лицеви мускули, в които доминират бързо съкращаващи се нишки. При вълците обаче има по-висок % на постепенно съкращаващи се нишки спрямо кучетата.

" Тези разлики допускат, че съществуването на по-бързи мускулни нишки способства за способността на кучето да комуникира дейно с индивида ", отбелязва Бъроус. " По време на процеса на опитомяване хората може да са развъждали кучета селективно въз основа на лицеви изражения, които са били сходни на техните лични. Така с течение на времето кучешките мускули са еволюирали, с цел да станат " по-бързи ", което в допълнение е подобрило връзката сред кучетата и индивида ", добавя тя. По-доброто другарство изяснява за какво хората намират кучешките изражения за толкоз привлекателни. 

Наличието на повече бързо съкращаващи се мускулни нишки обезпечава по-голяма пъргавина на лицето и по-бързо придвижване на мускулите. Това разрешава осъществяването на дребни придвижвания като повдигането на вежди, и къси, мощни мускулни контракции, свързани с лаенето. Бавно съкращаващите се нишки, въпреки това, са значими за продължителни мускулни придвижвания, каквито вълците употребяват, когато вият.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР