Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но

...
Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но
Коментари Харесай

Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват

Не можем да сменяем ролята на учителя с робот, само че в доста от предметите дигитализацията навлезе 

- Г-жо Иванова, в навечерието на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, неслучайно беседваме с Вас – дългогодишния шеф на ПГЧЕ „ Васил Левски “ в Бургас, по-известна като Руската гимназия. Разкажете ни какво е да ръководиш едно сполучливо учебно заведение цели 14 години – с неговите триумфи и изкачени върхове, само че и с проблемите му?

- Да бъдеш началник на една просветителна институция, е чест, само че и голяма отговорност, тъй като в днешно време шефът би трябвало да събира в себе си доста качества. Той би трябвало да бъде добър управител, уредник и човек. Това слага пред него в действителност огромни провокации. Особено в навечерието на 24 май, който е най-българския празник, съм щастлива, че повече от 14 години съумявам да управлявам една институция, която е образец за учебно заведение, което става все по-желано.

- От какво най-вече се вълнуват учениците и има ли разлика сред випуските преди и в този момент? Как успявате да задържите техния интерес в час по български език и литература, да вземем за пример – да четат Алеко Константинов да кажем?

- Разбира се, че има разлика сред учениците. Днешните деца са едно друго потомство, което има други ползи и цели. В днешния век, в който боравят безпроблемно с електронни технологии и връзки, ние би трябвало да бъдем адаптивни. Затова учителят в днешно време би трябвало да бъде друг, с цел да бъде на равнище, с цел да могат учениците да го схванат и да реализираме задачите на образованието. Учителят би трябвало доста бързо да се приспособи и да се приспособява към новите условия. Учениците са разнообразни и в днешно време знаем, че е доста по-трудно да ги накараме да четат. Точно в това е смисълът и магията на учителя – да откри верния метод и метод, с цел да стимулира учениците и дружно да покажат, че учебното заведение е привлекателно място за младежите. Смятам, че то е институция, свят, в който учениците получават освен познания, само че и място, в което съумяват да станат един прелестен екип. Училището е място, в което ние съумяваме да мотивираме и променим учениците, да им покажем вярната посока, верния път. Ако в действителност има почтени учители, децата получават добра посока и в действителност израстват.

- Има ли задоволително добре готови млади фрагменти, които да бъдат внедрени в системата на образованието и да заместят почтено старите преподаватели? Университетите бълват непрестанно фрагменти, само че какво се случва по-късно?

- Смятам, че има такива младежи. Университетите в действителност бълват, само че не мога да кажа, че на 100% всички са подобаващи. Когато обаче са стимулирани, нещата са други. В нашето учебно заведение, да вземем за пример все по-често се връщат наши ученици, които още по време на своето обучение са  стимулирани и откакто получат дипломите си за висше обучение, те се връщат и застават от другата страна на скамейката. Смятам, че в едно модерно българско учебно заведение би трябвало да има младежи, тъй като те са посланиците на новото и те демонстрират особеното – че употребявайки други способи и способи на преподаване, които се съотнасят със актуалните технологии, ще могат да бъдат привлекателни за младежите и да ги приласкаят да учат. Не споделям, че остарялата класна урочна система не е настояща, само че виждайки напредъка, това значи, че и ние би трябвало да се развиваме в тази посока.

В днешно време да бъдеш преподавател, е доста по-отговорно, в сравнение с по времето на Възраждането. Много е мъчно да мотивираш учениците да четат класиците. Децата би трябвало да знаят и учат нашите класици. Всеки един от тях може да им покаже доста неща – в творбите имаме полезности, които са извънредно потребни, само че децата рядко го осъзнават.

- Как се трансформираха методите на преподаване във времето, по какъв начин се вкарват във Вашата гимназия новите технологии, които няма по какъв начин към този момент да бъдат избегнати? Децата към този момент непроменяемо са в едно цифрово пространство и това би трябвало да е водещо явно.

- Започнахме да се приспособяваме към това цифрово пространство и да вкарваме технологии, където е допустимо. Не можем да сменяем ролята на учителя с робот, само че в доста от предметите дигитализацията навлезе. С потреблението на разнообразни платформи учениците съумяват сами да приготвят презентациите си, даже работят с тях по-добре от нас.

В нашето учебно заведение поставяме старания за образование и на учителите, и на учениците в STEM технологиите и можем да се похвалим в тази посока. За нас това ученикът да знае за какво е в учебно заведение и да е кариерно насочен, е доста значимо. Както и той самият още от ранна възраст да реши къде са неговите сили. Неслучайно сме първото учебно заведение, което направи три подкаста, свързани с кариерното насочване. Наши посетители бяха Слави Нестеров, Гергана Стоянова, Яна Маринова, Енчо Керязов – персони, които имат своя принос в историята. Смятам, че след тези начинания, които направихме взаимно с нашите родители, учениците трансформираха възгледите си за света, усещат се по-сигурни и спокойни. Атмосферата в нашето учебно заведение стана по-различна като цяло. Смятам, че учебното заведение не би трябвало да бъде единствено един общ брой от уроци, изпитвания, оценки и т. н. Училището би трябвало да е свят, в който учениците учат, само че и се забавляват. Трябва да е място, където те съумяват да се усещат сигурни и спокойни и да мислят за своето бъдеще – какво биха създали и кое за тях ще бъде най-хубавото.

Затова аз съм признателна на нашите родители, тъй като си партнираме доста интензивно и самодейностите, които вършим, са в действителност взаимни. Горда съм, че съумяваме да променим нещата в учебно заведение и то да бъде един дребен оазис на съгласие и успокоение.

- Какви са качествата, които би трябвало да има един млад възпитател, който се явява при Вас на изявление за работа, с цел да го одобрите?

- За мен най-важните качества на младия преподавател са първо той да обича децата, да желае да работи с тях и това да е приоритет. Това би трябвало да бъде добре квалифициран младеж, който да борави и със актуалните технологии. Учениците обичат млади учители и когато се употребява верният метод, по отношение на тях, заварката се получава. Учениците обожават учителите си и за тях, когато някой слага правила, те го следват. Смятам, че първото е да обичаш децата, второ – да обичаш специалността, трето – да я работиш с готовност. Трябва да знаеш, че учителят е с ненормиран работен ден, от време на време се постанова да бъдеш на линия непрекъснато. Не от всеки човек, който излиза от университета, може да стане добър преподавател, само че считам, че когато има добър наставник, който да му покаже и да го насочи вярно, след 2-3 години единствено един младеж може да се трансформира в прелестен експерт. Първите 1-2 години са най-трудни за младите учители, тъй като те не са повярвали в себе си към момента. Първата година е страшна, стресова, само че след нея те се приспособяват и не престават с готовност да работят и остават в просветителните институции.

- Забелязах, че към момента я има тази наклонност за феминизиране на тази специалност, само че какво е Вашето мнение – трябват ли повече мъже измежду учителите, които да внесат баланс в колектива и като цяло в учебната среда?

- Респектът, който мъжът внася в една такава институция, е друг. Стремя се и имам ли подобаващи претенденти, постоянно одобрявам мъже на работа. Фактите демонстрират, че това не е привлекателна специалност за мъжете не тъй като не желаят, или тъй като им е мъчно, а поради финансовите измерения. В образованието се влагат много средства, заплатите нарастват, само че с тази динамичност съм чувала разсъждения от рода на това – с тези пари не мога да си изхраня фамилията. Затова считам, че това е повода мъжете да не доминират измежду нас. Определено те се оправят чудесно като педагози и хора, които вдъхват почит. Много от учениците ги оприличават с бащите си и това е ужасно.

- Каква е чистата заплата, която получава един млад преподавател в първия си работен ден?

- 1853 лева е брутната заплата, чисто е към 1500 лева

- Г-жо Иванова, отправете най-после Вашето обръщение към учителите, учениците и хората, които ще прочетат това изявление по случай 24 май.

- Ние сме българи и това за нас е най-големият празник. 24 май е ден, в който всяко българско семейство излиза на улицата, с цел да изрази своята респект към светите братя Кирил и Методий. Бих желала на всички възпитаници и сътрудници да бъдат здрави, да бъдат будители, да обичат българската просвета и култура, да обичат България, която е една прелестна страна и да съумяваме да издигнем образованието на доста по-високо равнище. Всичките ни достижения го демонстрират. Да се обичаме, да бъдем здрави, да бъдем положителни! Честит празник!
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР