Не можем да обвиняваме промените в климата във всяко едно

...
Не можем да обвиняваме промените в климата във всяко едно
Коментари Харесай

Еврокомисар Виргиниюс Синкявичус: Потопите са най-често срещано и най-скъпото бедствие в Европа

„ Не можем да упрекваме измененията в климата във всяко едно злополучие, което се случва. Но измененията в климата вършат тези събития по-тежки и дълготрайни. “ Това съобщи еврокомисарят по околна среда, океани и риболовство Виргиниюс Синкявичус в ефира на Нова ТВ.

Според еврокомисаря потопите са най-често срещано и най-скъпото злополучие в Европа. Потокът на разпределение на средства може да бъде разграничен в две направления: вложения в предварителната защита или справяне със вредите. Превенцията е по-евтина. При възобновяване на вреди цифрите се усилват доста. Страните членки могат да включват такива средства в Плана за възобновяване, уточни той.

Синкявичус добави че Европейски Съюз задължава страните членки да проучват в кои региони е най-вероятно да има наводнения и да работят с хората, които живеят в тези региони. В България тези ограничения не са включени в този проект. Освен това страната към момента не е поискала помощ от Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз след наводнението в Царево. Срокът за кандидатстване е 3 месеца. След утвърждение се взима оценка на вредите и сумата се изплаща еднократно.

Според еврокомисаря е значимо в България да бъде построена система за предизвестие за бедствия посредством мобилните телефони. Повечето страни членки имат такава система. Държавата би трябвало да работи с мобилните оператори, с цел да може всеки да получава уведомление на телефона си за потопи, пожари и други рискови обстановки. Когато не се вижда злополучие на хоризонта, тези ограничения не наподобяват предпочитани. Но когато приказваме за жертви, даже един умрял е прекалено много.

„ Наказателните процедури за понижаване на фините прахови частици са доста ефикасни, тъй като се отбелязва прогрес. Държавите членки рискуват да бъдат ответници по иск пред съда и да изплащат съществени финансови наказания. В България обстановката не е идеална, само че има сериозен прогрес по отношение на замърсяването на въздуха. Има и добра работа във връзка с депонирането на боклуци. България е затворила 113 депа за събиране на боклуци ", сподели още еврокомисарът.

В програмата на комисар Синкявичус предстоят срещи с министър-председателя Николай Денков и отрасловите министри. Сред тематиките на диалог са отбраната на биоразнообразието, опциите за прекосяване към нулево замърсяване и кръговата стопанска система.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР