Не можем да кажем, че не се придвижваме напред, но

...
Не можем да кажем, че не се придвижваме напред, но
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: С 36% повече тази година са парите за педиатричните пътеки

Не можем да кажем, че не се придвижваме напред, само че това се случва с дребни крачки. Фактът е, че сме на второ място в Европейски Съюз по детска смъртност. Това сподели на конференция през днешния ден министърът на опазването на здравето Асена Сербезова. По думите й най-висока е смъртността в Сливен, Видин и Силистра.

Общото нарастване на 101 клинични пътеки в региона на детското и майчиното опазване на здравето е почти с 34% или за тази година са отпуснати 280 млн. лева 67-те педиатрични клинични пътеки са увеличени със приблизително 36%. Увеличението на междинната цена на клинична пътека в Педиатрията е с 24%. За годината са планувани 42 452 броя хоспитализации, акцентира проф. Сербезова.

Общо за детско и майчино опазване на здравето в първичната извънболнична помощ са отпуснати 84 млн. лева, в профилираната - 52 млн. лева, а за домашни грижи за новородените – 350 000 лева

Вследствие на данните, че средногодишно у нас се раждат 3 500 недоносени деца, проф. Сербезова акцентира, че за здравнонеосигурените бременни дами са обезпечени 4 прегледа, пакет от проучвания и хоспитализация при нужда.

Със заповед на министъра е образувана и работна група за тактиката за детско и майчино здраве. По думите на шефа на СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “ доктор Благомир Здравков, който е и ръководител на работната група приоритет са децата с новооткрит диабет, защото възрастта им става все по-ниска. Това значи разработване на тактика преди всичко във връзка с храните и промотиране на дейния метод на живот. В тактиката е планувано и усилване на контрола върху продажбата на алкохол и тютюневи произведения на подрастващи, защото сме в челните позиции в света по приложимост на алкохол измежду 11-годишните “, сподели доктор Здравков.

В тактиката е залегнало и подобряването на качеството и контрола на здравната помощ.

„ Голяма е диспропорционалност в достъпа до качествената здравна помощ в другите райони в страната. В тактиката има залегнал проект, в който се планува в сериозните региони да бъдат построени непрекъснати консултативни връзки с центрове с по-висока подготвеност. Ще се акцентира на изработването на електронното досие на децата “, сподели още доктор Здравков.

Той акцентира, че се работи и по смяна в някои нормативни текстове, които да обезпечат заплащането на медикаментите за деца.

Проф. Сербезова добави, че е планувано 95% от цената на всички лекарства за деца да бъде покривана от страната. „ Предвидени са скриниг за муковисцидоза, гръбначни изкривявания и метаболитен синдром. Работим целеустремено и по възстановяване на детското психологично здраве като фокусът е главно върху психологичните разстройства в аутистичния набор и предварителна защита на депресията “, добави тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР