Не можем да говорим за ясни данни за броя на

...
Не можем да говорим за ясни данни за броя на
Коментари Харесай

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Израел и Хамас не говорят на един език, а развръзката на конфликта ще отнеме години

Не можем да приказваме за ясни данни за броя на цивилните жертви във войната сред Израел и Хамас, само че каквато и да е цифрата, тя е трагична. Това сподели в предаването на Дарик радио “Стълбището ” посланикът на Израел в България Н. Пр. Йоси Леви-Сфари.

“Не мога да приказвам за надеждни данни, тъй като данните, с които разполагаме, са данни на Хамас. Единствените данни, които са налични все още са за броя на терористите, които сме умъртвили, само че не можем да приказваме за ясни данни за брой на цивилни жертви. Всеки брой цивилни, които са изгубили живота си по време на войната, е драматичен. От нашия позиция няма две отзиви. За Хамас това е тактика ”, уточни дипломатът.

По думите му Хамас употребява цивилните като човешки щит, с цел да повлияе върху поддръжката, която Израел получава от Западния свят. Израел и Хамас не приказват на един език, а развръзката на спора ще отнеме години, безапелационен е дипломатът.

“Години наред те заявиха, че това е тяхна цел. Тяхната харта твърди, че само заличаването на еврейската страна е тяхна цел и те организираха конференция, където разделиха страната Израел на разнообразни кантони. Има единодушие измежду тях, че би трябвало да убият всички евреи, с изключение на тези, които могат да им служат като да вземем за пример доктори медицински сестри и други, тъй като в последна сметка към момента имат потребност от тях. Напълно ясни бяха във връзка с своите цели.

Какво се случи в Западния свят и в това число Израел? Ние вярвахме, че в последна сметка тези хора са рационални. Бяхме съгласни да превърнем Газа в парадайс. Между другото, за елементарните хора това беше значимо. Повечето елементарни хора в Газа живееха доста добър живот ”, разяснява посланикът на Израел у нас.

По думите му до момента в който Израел е изпращала филантропични помощи в района, Хамас са изграждали своите терористични мрежи.

“Докато ние им предоставяхме помощ и средствате, изграждаха инфраструктура за тероризъм. Това със стотици километри тунели, хиляди ракети. Също по този начин контрабанда на оръжия, когато е допустима ”.

Целта за премахване на Хамас не може да се реализира в къси периоди, безапелационен е посланикът. Той добави, че напъните на Израел ще бъдат ориентирани към цялостното заличаване на Хамас като административна военна конструкция в Газа.

“Първата причина е, че го вършим поради нашите деца, а втората причина е, че го вършим за палестинските деца. Няма бъдеще и мирът няма бъдеще, в случай че Хамас е на власт. Когато приказваме за решението с две страни и по този начин нататък, това е в действителност доста красива концепция за дълготрайното бъдеще, може би ще се случи. Но сигурно това не е допустимо сега, тъй като каква страна можем да си представим и какво решение ще бъде това решение? ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР