Не може постоянно да се затварят училищата и детските градини,

...
Не може постоянно да се затварят училищата и детските градини,
Коментари Харесай

Как ще продължи учебната година и остават ли изпитите обясни министър Вълчев

Не може непрекъснато да се затварят учебните заведения и детските градини , разяснява пред btv просветителният министър Красимир Вълчев и добави, че макар доста положителното онлайн обучение, което сме съумели да организираме, то не може да е толкоз качествено като присъственото - изключително за най-малките. Според него не е било неточност образователната година да стартира присъствено: " Не можем да твърдим, че учебните заведения са главният фактор за разпространяване на болестта, имаме задоволително проучвания, оповестени в реномирани издания, които демонстрират, че учебните заведения способстват, само че като цяло, децата не са тази среда, която способства повече от друга за разпространяването ", добави Вълчев.
Просветният министър съобщи, че дребните възпитаници и децата в градините способстват по-малко за разпространяването на COVID-19, по тази причина държавното управление е взело решение те да се върнат в клас от 4 януари 2021 година
" Трябва да признаем, че електронното образование не е пълноценна опция, само че е по-добрата на никакво образование. Увеличава разликите. При огромните доста зависи от ангажираността на ученика, а при дребните зависи от ангажираността на родителите. Прякото педагогическо взаимоотношение е най-хубавото ", разяснява министърът.
 Ако върнем началното учебно заведение от януари, ще има растеж на заболелите Ако върнем началното учебно заведение от януари, ще има растеж на заболелите
Ще има краткотраен скок (бел.ред. на новозаразените с коронавирус), в случай че останат ограниченията. Ако се върне началното учебно заведение, макар че то има...
От тук нататък ограничения ще се вземат навреме, само че не се планува всеобщо тестване на учениците. " Обучението в електронна среда въпреки всичко е образование, даже и да има пропуски. Няма да има грипни ваканции. Няма да има и екскурзии. Всичко това време ще бъде уплътнено ", изясни Вълчев.
Как ще се върнат в клас учениците?
Засега на 4 януари остава разпореждането за децата до 4 клас да се върнат в учебните заведения, а тези от 5-12 - да продължат онлайн.
Ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вид с периодично повтаряне присъствено и онлайн образование, сподели той и добави, че при спад на заболеваемостта се възнамерява изпитите и практиките за огромните възпитаници да бъдат в клас.
" Ще разгадаем някои действия при 5. – 12. клас, които не могат да се отсрочат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики ", сподели Вълчев и посочи, че за момента е несъмнено, че по-големите възпитаници ще останат у дома до 12 януари, а след разбор на данните за новия вариант на ковид, ще се вземе решение по какъв начин да се работи след тази дата.
 Какъв е рискът от заразяване с COVID-19 в учебно заведение? Какъв е рискът от заразяване с COVID-19 в учебно заведение?
Данни от целия свят демонстрират, че учебните заведения не са центрове на болестта с ковид. Въпреки страховете, при откриването на образователната годи...
При връщането им в клас, децата от 5 до 12 клас наложително ще би трябвало да са с маски, за по-малките към момента текат диспути и за тях решението ще се взима персонално от шефовете на учебни заведения.
Какво да чакат учениците като изпити тази година?
Министърът не предвижда отпадане на матурите, както не чака и да се стигне до оповестяване на нулева образователна година. " Всички се надяваме, че обстановката напролет ще бъде по-добра. ", означи още Красимир Вълчев.
По думите му Националното външно оценяване за 10 клас е належащо и е опция да се оцени електронното образование. " Миналата година то не отпадна поради образованието е електронна среда, а тъй като искахме да минимизираме нуждата от връщането в учебно заведение. Надяваме се, че напролет обстановката ще бъде по-добра поради имунизациите ", сподели още той и добави, че не се възнамерява тази година изпитът да отпадне.
Удължаване на образователната година през лятото, съгласно Вълчев за момента е невероятно, поради високите температури през юли и август. Той добави, че се разисква вид идната образователна година да стартира от 1 септември.
 COVID-19: Кога цяло учебно заведение ще бъде сложено под карантина? COVID-19: Кога цяло учебно заведение ще бъде сложено под карантина?
В края на предходната седмица получихме критерии от МОН, съгласно които бихме могли да оценим риска от разпространяване на ковид за дад...
Онлайн образованието
Заради липса на устройства 3% или 18 хиляди от българските възпитаници не са обхванати от електронното образование. Вълчев изясни, че от МОН са обезпечили 32 хиляди устройства през актуалната образователна година и не престават да доставят техника. „ Изградихме облачна инфраструктура, която ще ни прави работа и след епидемията – всеки един възпитаник ще има профил, в който ще бъде цялото му учене “, разяснява министърът.
Ваксинирането на учителите
" 66 са умрелите учители от ковид. ", сподели още той.
Вълчев изясни, че към този момент се вършат предварителни изследвания за настройките на учителите спрамо имунизирането. Все още не е почнало правенето на описи. „ Имаме 20%, които изрично са декларирали, че ще се имунизират, под 15% са декларирали изрично, че няма да го създадат и една огромна група споделя, че ще изчака “, сподели министърът и добави, че той персонално ще се ваксинира против COVID-19.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР