„Не може да си представите какви усилия съм правил, за

...
„Не може да си представите какви усилия съм правил, за
Коментари Харесай

Борисов: Зле сме, но… колко да сме зле

„ Не може да си визиите какви старания съм правил, с цел да събера всички на едно място – данъчни, полиция, прокуратура. Това е огромно изпитание, което би трябвало да го правиш всеки ден. Така че, в това направление - борбата с контрабандата - мисля, че надделяхме, само че единствено 2 месеца служебно държавно управление и 200 млн. по-малко в бюджета”, разяснява през днешния ден на полемиката „ Бизнесът и държавното управление в един отбор” министър председателят Бойко Борисов.

ГЕРБ даде обещание: По-високи заплати във всички сфери

Борисов слуша Радев: Без нови изтребители в армията

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Официално: Увеличиха учителските заплати с 15%

„ Преди 2 година контрабандата на цигари беше 34% и по тази причина всичките тези компании напускаха България. Сега по техните данни, контрабандата е под 7 върви към 6%. Смятайте, преди какъв брой милиарда черни пари са отивали на година”, уточни той.

Борисов разяснява, че над 100 закона се трансформират в този момент, с цел да се облекчи административната тежест.

„ Бизнесът доста добре го знае това. Трябва да помислим. Нашите българи отиват да работят във Франция, Италия. Може ли да си създадем по този начин заплатите, че да си останат българите тука. Може сигурно, тъй като в този момент ние сме на сериозните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не желаят да работят, тъй като има неуместна обществена политика. Плащаме за всичко и на всички места. Около 10 000 деца посредством тази мярка към фамилиите, която приложихме, влязоха повече в учебно заведение, другояче те щяха да останат необразовани. Сега се оказа, че и предходната година не са посещавали учебно заведение някои. След години като пораснат, ще са необразовани, какво ще работят? Отново ще легнат на обществената система”, сподели Борисов.

„ Трябва да създадем чувството на хората за правдивост, колкото повече работим в тази посока, толкоз по-добре. Като пристигна петък няма разминаване по „ Витошка”, кафе няма празно. Зле сме, но… какъв брой да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, но освен в София, само че и в Бургас и Варна”, означи министър председателят.

„ Решихме двойно нарастване за учителските заплати, с цел да ги върнем положителните учители в учебните заведения, а и да мотивираме и децата. Надявам се, че тази инвестиция и вие ще я подкрепяте и ще даде резултат”, обърна се Борисов още към бизнеса.

Вицепремиерът Томислав Дончев също акцентира, че сега фокусът на политиката на държавното управление е просветителната система.

„ В образованието има доста амбициозни цели, даже да успеем да върнем всички деца в клас, даже да подобрим резултатите по писането, това би означавало, че се движим на равнището на естественото, а не на високите цели. Трябва да придвижим мисленето напред”, означи вицепремиерът.

Дончев изнесе данни за брутния вътрешен артикул, който евентуално ще доближи рекордните 100 милиарда лева в границите на тази година. Експортът на България за последните 15 година се е нараснал 6 пъти и се чака да възлезе на 65 милиарда лева през 2017 година Безработицата е по-ниска, а заетостта е по-висока от предкризисните равнища, акцентира Дончев.

„ Растеж 4% е добре, по-добре е 7 или 8%. Голямата цел е да бъдем същински положителни в нещо - образованието плюс резултатите, които могат да се появяват във връзка с стопанската система и промишлеността, с ясното схващане, че като не доста огромна страна няма по какъв начин да сме положителни във всичко. Трябва да мислим в какво и по какъв начин инвестираме”, разясни вицепремиерът.

Според него „ една от функционалностите на ръководещите е да бъдат гръмоотвод за публичния яд, тъй като като няма гръмоотвод, публичният яд се връща назад в обществото”.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР