Не може да се бяга вечно от бюджетния въпрос. Това

...
Не може да се бяга вечно от бюджетния въпрос. Това
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов за бюджета: Бездействието на депутатите граничи с безотговорност

" Не може да се бяга постоянно от бюджетния въпрос. Това граничи с доста сериозна безнаказаност. Започвам да си мисля, че дори сериозните наблюдаващи извън ни се смеят. Изглежда необичайно - какъв брой време една страна няма бюджет. Трябва да се откри решение, другояче се върви по доста тъничък лед ". Това съобщи пред икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система.

" Законът за обществените финанси планува какво се случва, в случай че няма бюджет - след първите 3 месеца се харчи до размера на приходите, т.е. ние по натурален път ще имаме едно балансиране на бюджета и тогава сигурно ще би трябвало да се орязват разноски. Това би трябвало да е ясно на политиците - в случай че те нищо не вършат, скоро ще влезем в обстановка, в която по този начин или другояче ще има доста мъчително бюджетно дисциплиниране и тогава не е доста ясно кой ще взема решение от кое място ще се режат тези разноски - на кого няма да се платят заплатите в период, по кой контракт дадена община или страна няма да си заплати дължимото, чии заплати няма да бъдат платени, пенсии, всички разходи. Това е алтернативата. Няма добър сюжет. Ако не се реализира решение да се одобри бюджет, отиваме към сюжет, който няма да е доста прелестен за политиците и тогава хората разумно ще си задават въпросите - за какво причинихте това, нямаше ли по-добър вид ", изясни той.

Не сме в обстановка, в която би трябвало да се одобряват трагични ограничения и да се вършат големи орязвания, трагично стесняване на разноски или голямо повдигане на налози, акцентира икономистът. Според него с дребни старания сме покрай това да имаме бюджет с невисок недостиг.

" Трябва да се реализира политически консенсус - България в тази обстановка не може да възнамерява бюджет с недостиг 6%, той би трябвало да е под 3% ".

" Трябва да се прегледат всички разноски, да се види къде в този план за бюджет има някои надписани или прекомерно обилно заложени суми. Примери има всевъзможни. Капиталовите разноски - там от време на време се включват планове, които сигурно няма да се осъществят в границите на тази година. Очевидно има планове, които са записани единствено на хартия. Същото е с издръжката - в този момент разноските са напълно разнообразни. Има неща, които могат да се съкратят и да се управляват разноските ", уточни Лъчезар Богданов.

В приходната част би трябвало да си държим на думата, безапелационен бе той и изясни: " Имаше краткотрайни антикризисни ограничения в данъчната сфера - в този момент е времето те да бъдат прекъснати и да се върнем към настоящата си общоструктурирана данъчна система от преди 2020 година ".

Икономистът даде образец с ДДС-то, както и с данъчните облекчения за деца, което съгласно него не е политика, ориентирана към най-нуждаещите се. По думите му помощ би трябвало да бъде давана на нуждаещите се през обществената система. Има още доста неща, да вземем за пример в правосъдната система, добави той.

По тематиката за застраховането Лъчезар Богданов регистрира, че в България има доста необработен капацитет:

" В България се застраховаме доста по-малко от междинното за Европейски Съюз и сигурно доста по-малко от страните с най-силно развита застрахователна просвета. Животозастраховането е с извънредно невисок дял - там има голям капацитет за разгръщане. Много опасности в България изцяло се неглижират. Тук има връзка и с обществената политика. Всички неща, които виждаме с бедствия и повреди и по-късно упованията по някакъв метод всичко това да бъде възобновено от държавния бюджет и данъкоплатеца. При доста от тези опасности съвсем отсъства непринудено обезпечаване ".

Колкото по-богата е една страна и колкото с колкото повече фискално пространство разполага едно държавно управление, толкоз по-лесно може да покрива и зародили непредвидени събития, в това число естествени рецесии и финансови и външни шокове за стопанската система, уточни той. По думите му в положителни времена би трябвало да се работи рационално и да се натрупат остатъци, с цел да може да се реагира в тежки обстановки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР