Не може да отлагаме разговора за имената на българските клубове

...
Не може да отлагаме разговора за имената на българските клубове
Коментари Харесай

Керемедчиев: Не може да отлагаме разговора за имената на българските клубове в Северна Македония

Не може да отлагаме диалога за имената на българските клубове в Северна Македония, съобщи пред БНР Милен Керемедчиев,  някогашен заместник-министър на външните работи.

По дипломатически път подходихме най-твърдо, изясни той.

По думите му изтеглянето на посланика за съвещания е предпоследната мярка: " Отзоваването му е последната, само че се надявам да не стигнем до нея “.

" България би трябвало деликатно да документира и показва всички образци за експанзия и език на омразата пред Европейски Съюз. Техният главен проблем към този момент е дали дават отговор на критериите. Съдия на този дуел е Европейска комисия “, съобщи Керемедчиев.

Предстоящите избори в България очевидно са мотив избрани партии да се опитат да вдигнат своя рейтинг и известност, която беше изгубена през последните години, употребявайки напрежението сред страната ни и Северна Македония, разяснява още той. 

„ Дори това да бъде реализирано посредством конфликти и безредици. Партиите у нас, които се водят родолюбиви и ще провеждат българите, отиват с избрана цел. Тя е в допълнение да се скапват връзките сред България и Северна Македония “, посочи Керемедчиев.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще разиска през днешния ден организацията по отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4-и февруари. В делегацията му ще взе участие и заместник- основният секретар на Министерство на вътрешните работи,  главен комисар Станимир Станев. В Скопие на следващия ден ще бъде и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев. 

Говорим за приготовление на провокации, уточни той. „ И двете страни го вършат. По същия метод се стяга и партията ВМРО-ДПМНЕ в Македония, с цел да вдигне своя партиен тонус. Очаква се доста съществено напрежение и провокации от двете страни. Министър Демерджиев и шефът на ДАНС са там, тъй като би трябвало да се изолират детайли, които биха довели до провокации, само че се притеснявам, че такива няма да бъдат избегнати “.

ВМРО-ДПМНЕ е проруска партия, уточни още той. „ Тя има тесни контакти с Русия, само че и със Сърбия. Зад тези провокации стои предпочитание за трайно увреждане на двустранните ни връзки “.

Станимир Радулов е правнук на Гоце Делчев и не може да си показа, че има мощ, която да го спре да посети историческитеместа, свързани с битките за освобождението на Македония и опазването на българското съзнание.

„ Това са ясни сигнали към Европейски Съюз. Там схващат какво е език на омразата и закононарушения на етническа основа. По всяко време може да отидем да сложим цветя. Важно е да покажем на света, че някои неща не би трябвало да се не помнят. Ние сме един народ в две страни.

Вангел Тодоров пък уточни пред БНР, че от България ще отидат повече от 1000 индивида: „ Такива провокации от тяхна страна - да отидат с машини и трактори, с цел да блокират пътищата... “

Тодоров счита, че в този момент е моментът България да си изиска тленните остатъци на Гоце Делчев.

Десетки кюстендилци също се готвят да пътуват в петък до Скопие. Редови член на Вътрешна македонска революционна организация уточни пред БНР, че рядко върви на тази дата, само че в този момент ще отиде поради провокациите: „ Тази година чаках провокация. Сега те се приготвят с трактори, камиони, багери и тирове и да затворят автомагистралата. Готови сме, не се предаваме. Нашата група е от 50 индивида от Вътрешна македонска революционна организация. Там хората преди се притесняваха да не останат без работа, а в този момент се тормозят за живота си. Нещата ескалираха. Знаеш кои ръчкат-Белград и Москва “. 

Доц. Д-р Ангел Джорев, който е историк от Кюстендил, счита, че българската политика се нуждае от ежедневни дейности във връзка с Северна Македония: „ България би трябвало да бъде водещата страна. Това е главният ни капитал като страна, която е в Европейски Съюз “. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР