„Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели. Радостен

...
„Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели. Радостен
Коментари Харесай

Проф. Светлозар Игов е носителята на награда „Перото“ за цялостен принос за 2019 г/видео/

„ Не многото писатели вършат литературата, а достатъчното положителни писатели. Радостен съм, че Литературен клуб „ Перото " продължава традицията си на непоклатимост да поддържа литературата и нейните създатели и преводачи ". С тези думи огромният български книжовен историк, критик, стихотворец, публицист и преводач Проф. д.ф.н. Светлозар Игов одобри премията за повсеместен принос за 2019 година на Литературен клуб „ Перото ". Наградата му бе връчена от Венцислав Велев - шеф на Дирекция „ Нематериално културно завещание " към Министерство на културата, който поздрави всички създатели, издатели и четящи хора от името на министър Банов.

Наградата „ Перото " в категория „ Детска литература " отиде при Марин Трошанов и Петър Станимиров и книгата „ Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски завършения ". В категорията „ Поезия " отличие взе Цочо Бояджиев за „ Книга на разкаянията и утешенията ". За чудесния си превод от български на датски език на „ И други истории " и „ И всичко стана луна " от Георги Господинов приз в категория „ Превод " получи Хеле Далгор, а Елена Алексиева справедливо сграбчи премията в категория „ Проза " за романа си „ Свети вълк ". Тя пожела на себе си и всички свои сътрудници литературата, която се написа и която към този момент е написана да получи повече преводи. „ Глиненият цар " на Добромир Байчев стана победител в категорията „ Дебют ".

Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.

„ Книгите постоянно са били част от нашия живот и се веселя, че НДК е един от моторите на книжните процеси ", сподели ръководителят на Съвета на шефовете на НДК - Борислав Велков, който благодари на всички пишещи и четящи хора за всеотдайността.

 &feature=emb_title
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР