„Не мисля, че при една спецоперация може да има 2

...
„Не мисля, че при една спецоперация може да има 2
Коментари Харесай

При спецоперация не може да има 2 милиона бежанци

„ Не мисля, че при една спецоперация може да има 2 милиона бежанци. Това си е война “

Така разяснява пред Клуб Z дейностите на Русия в Украйна икономистът Красимир Златинов. Сънародникът ни взе участие в Конференцията за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург.

„ Щом падат бомби и има жертви, няма по какъв начин да не е война “, добави Златинов.

Той счита, че са нужни още наказания против Русия. И в същото време се притеснява, че България, Румъния и други страни в района също са застрашени от протичащото се сега в Украйна.

Красимир Златинов не е склонен и с нападките, че българското държавно управление раздава по 40 лв. на украински бежанци, които от горната страна на всичко идват с първокласни джипове, а не мисли за своите жители.

„ Това е зле подета агитация във фейсбук. На първо време съгласно мен би трябвало да се помогне на тези хора. Впоследствие те би трябвало да бъдат съответно интегрирани “, счита икономистът, който взе участие в пленарно съвещание, отдадено на миграцията в Европейски Съюз.

Едно от предложенията е бежанците да стартират най-късно до две седмици образование по езика на страната, в която дойдат. Това би донесло след време единствено плюсове, уверен е българският участник в Конференцията за бъдещето на Европа.
Наистина ли 70 години в Европа не е имало война?
Друга участничка във форума - словенката Теа Ярц, се гневи, когато някой каже, че войната в Украйна е първата в Европа от над 70 години насам. И напомня, че нейната страна е претърпяла първата от всички югославски войни. Това става още през 1991 година

Теа помни тази война, въпреки да е била напълно дребна и е ходела на детска градина. Тя в никакъв случай няма да не помни по какъв начин под воя на сирените възпитателките са крили нея и останалите деца в мазето на градината.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/теа ярц_cr.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Теа Ярц.
Затова в този момент Теа Ярц се ужасява, като слушща по какъв начин деца са принудени да се крият от бомбардировките в Украйна.

„ Това е стряскащо. Ужасяващ е и езикът на новините. От тях като че ли извира принуждение, персонално моето чувство е такова. Но и да виждам по какъв начин младежи се борят също е потресаващо. Всеки ден от войната е един изгубен ден, тъй като той носи единствено обезсърчение “, счита словенката.

По думите й това, което в този момент прави Путин, припомня на войните в Югославия, изключително в Босна.

Най-лошото съгласно Теа Ярц е, че в Украйна, както и в някогашна Югославия, ще би трябвало да минат десетилетия, с цел да бъдат превъзмогнати спомените.
Украйна се бори като Финландия през 1939 година
Агресията против Украйна разсъни мемоари за война, въпреки и много по-различни, у финландците. Двама участници в Конференцията от тази страна – Йоуни Оваска и Евелиина Хейналуома, намират доста общо със Зимната война, водена през 1939-1940 година

Тогава Съюз на съветските социалистически републики атакува Финландия с искане за териториални отстъпки. Инсценирана е граничен случай, за който са упрекнати финландците. Съветските войски обаче срещат сериозен отпор и дават близо 130 000 жертви. Смята се, че тази случка е убедила Хитлер, че може да нападне Съюз на съветските социалистически републики през 1941 година
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/йоуни оваска_cr.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Йоуни Оваска.
„ Има доста общо сред случилото се през 1939 година и в този момент. Не сме имали изключително добра войска, били сме много небогати. Но сме имали мощна воля да защитим личната си страна. Същото в този момент важи и за украинците. Затова е значимо Европейски Съюз и всички западни страни да оказват помощ на Украйна и материална, и военна поддръжка, като я въоръжават “, счита Йоуни Оваска.

Той посочи, че Финландия също е изпратила оръжие за армията на Киев.

„ Точно от нова съветска офанзива против Финландия няма опасения. Но доста хора се опасяват, обезпокоени са какво ще се случи в Украйна “, продължи Оваска.

Финландецът напомни, че страната му има 1300-километрова граница с Русия.

„ Опасяваме се от хибридни и хакерски атаки. И се чуват сигнали от Източна Финландия, че там могат да кацнат някакви самолети. Това в този момент се проверява и е нещо, за което би трябвало да бъдем готови “, добави той.

Огромна част от финландците поддържат Украйна и й пожелават да спре съветската експанзия, добави Евелиина Хейналуома.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/евелина хейналуома_cr.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Евелиина Хейналуома
И двамата финландци обаче не считат, че е належащо страната им да се причислява към НАТО. В последно време от ден на ден се приказва за тази опция поради агресивното държание на Русия. Дори представители на неутралните Финландия и Швеция към този момент непроменяемо вземат участие в министерски срещи на друго равнище на Северноатлантическия пакт.

„ За нас Европейски Съюз е постоянно е бил гаранция за сигурност “, посочи Евелиина Хейналуома.

Благодарение на участието в него скандинавската република си е построила положителни контакти с сътрудниците. Особено мощни са връзките й с Швеция в областта на военното съдействие, добави тя.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР