Не мисля, че фигурата на министър-председателя играе ключова роля в

...
Не мисля, че фигурата на министър-председателя играе ключова роля в
Коментари Харесай

Димитър Ганев: ПП-ДБ са в негативен тренд, при следващи избори дистанцията с ГЕРБ ще се увеличи

" Не мисля, че фигурата на министър-председателя играе основна роля в поддръжката, която може да се обезпечи в Народното събрание. Други са движещите сили. Не виждам коренна смяна в политическата обстановка от през вчерашния ден до през днешния ден ". Това съобщи пред политологът Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ", откакто ГЕРБ-СДС показаха като своя номинация за министър председател Мария Габриел.

Според него в случай че има някакъв вид за сформиране на държавно управление с министър председател Мария Габриел в първия мандат, то е само, в случай че тя получи поддръжката на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия:

" За Движение за права и свободи не би било проблем да поддържа един възможен подобен програмен кабинет. Големият въпрос остава дали Българска социалистическа партия ще се съгласи на такова държавно управление ".

В предаването " Нещо повече " Димитър Ганев уточни и различен вид, само че той е доста малко евентуален - вероятно разединение в редиците на ПП-ДБ.

По думите му в случай че при гласуването някой излезе от залата и гласовете минат с по-малко от 121 - това в действителност е поддръжка за кабинета, който се гласоподава. Проблемът ще е от идващия ден, когато би трябвало да стартира да се извършва законодателната стратегия, означи той.

Според него поддръжка от страна на Българска социалистическа партия има 2 съществени казуса. Българска социалистическа партия имат позиция и във връзка с Украйна, и във връзка с еврозоната - това държавно управление на каква основа ще стъпи, попита политологът.

" Това няма да е държавно управление, което ще срещне публичен възторг. Напротив - евентуално част от партиите ще имат вреда от сходен вид съдействие, вреда във значим миг, какъвто са локалните избори, които предстоят. Тази политическа композиция и това предизвикателство няма по какъв начин да не стои в главите на водачите в идните договаряния ".

По думите на Ганев ПП-ДБ са в отрицателен тренд. Според него при възможни предварителни парламентарни избори дистанцията сред тях и ГЕРБ ще се усили. Общ кабинет сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия обаче ще възкреси обединението и ще тогава тя ще бъде в по-добра форма за локалните избори.

" Тогава задачата на ГЕРБ за удържане на позициите в локалната власт сигурно става по-трудна. Имам поради най-много огромните регионални центрове, София, Пловдив, Варна и други огромни градове ще бъдат сложени под въпрос. Нямам подозрение, че ГЕРБ ще удържи не дребна част от позициите си в локалната власт, само че каква победа би било това, в случай че загубиш столицата и няколко огромни регионални града. Не би било елементарно посрещане на локалните избори в една такава коалиция ".

Ако Корнелия Нинова бъде уверена в това да взе участие в такова държавно управление, някаква форма на вътрешнопартиен референдум няма да я спре, изрече мнението си Димитър Ганев.

Той означи, че подобен кабинет ще бъде дипломиран като кабинет на националното избавление или на националното единодушие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР