"Не казвайте, че не сме ви предупредили“, заплашиха китайските власти

"Не казвайте, че не сме ви предупредили“, заплашиха китайските власти ...

Редките метали и как станаха част от войната САЩ-Китай?


"Не казвайте, че не сме ви предупредили“, заплашиха китайските власти правителството на САЩ. Следващата стъпка в търговската война между двете държави ще е ограничаването на износа на редки земни метали към Америка от страна на Китай. Действие, което ще бъде критично за врага. Още по тематаКитай ще използва най-силното си оръжие срещу САЩ29 май 2019 22:50152

Но какво са редките земни метали?

Това са 17 елемента от периодичната таблица, които имат уникални магнитни и електрохимични свойства. Те включват гладолиний, лантан, церий и прометий и имат разнообразни приложения в лечението на рак, смартфоните и технологиите за произвеждане на възобновяема енергия. Те са от изключително значение за индустриите в САЩ, както и за националната сигурност.

Откъде се добиват редките метали?

Въпреки че наименованието им е "редки метали“, те далеч не са толкова редки, ала добивът им е изключително труден, скъп и често заплашва чистотата на околната среда. За сега Китай е най-големият производител и износител на металите, като държи 80% от пазара и 37% от всички запаси на Земята.

За какво се използват тези толкова важни елементи?

Редките метали се срещат както в националната отбрана, така и в потребителските стоки. От тях се правят хирургически консумативи, пейсмейкъри, лекарства за лечение на рак и такива за ревматоиден артрит. Можем да ги открием в телескопи, самолетни двигатели и дори в автомобилите си под формата на катализатори.

Неодимът например се използва от военните за производството на мощни лазери, някои от редките метали биват прилагани в сензорите на ракетните системи.

Войната заплашва ли потребителите?

Редките метали правят смартфоните и компютрите по-леки, по-малки и по-ефективни. Американската компания Apple е силно зависима от тях, за да може да оборудва продуктите си с добри камери и звукова система. Материалите са трудни за рециклиране. Всъщност е почти невъзможно те да бъдат възстановени, защото са в изключително малко количество.

Металите също така се използват за производството на батериите на електрическите коли, както и в телевизорите.

Има ли кой да замени Китай в износа?

Още през 2010 година различни държави по света опитаха да прекратят своята зависимост от Китай. Въпреки че има мини в Малайзия, Бразилия, Естония и Австралия, те не могат да покрият дупката, която ще остави оттеглянето на Китай от пазара. В САЩ има само една мина за добив на редки метали.

По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg