Не изключвам Хизбула“ да търси кой е посредник, но самото

...
Не изключвам Хизбула“ да търси кой е посредник, но самото
Коментари Харесай

Божилов за пейджърите в Ливан: Твърдението, че България има участие, е риск за националната ни сигурност

„ Не изключвам „ Хизбула “ да търси кой е медиатор, само че самото лепване на етикета, че България има присъединяване, е риск за националната ни сигурност. “ Това разяснява някогашният заместник-министър на защитата и специалист по национална сигурност Йордан Божилов пред бТВ.

Той счита, че изказванието на Унгария, че сдружение, което е основано в София, е закупило и продало избухналите пейджъри в Ливан на бойци от „ Хизбула “, е опит да се отблъсне фокуса от тях и да се трансферира на някой различен.

„ Те доста добре знаят какъв риск крие една евентуална връзка на тяхна компания с Израел или с който и да стои зад тези офанзиви, тъй като ние не знаем всичко това, което става в този момент в Ливан с пейджърите и разбираме, че води до ескалация, до безсистемно ликвидиране на хора. Това беше регистрирано през вчерашния ден от Борел. Много бързо нашите служби и представител на държавното управление трябваше да заявят изрично че България не се занимава с такива неща няма отношение към сходен случай и естествено не го поддържа “, съобщи Божилов.

Божилов разяснява и случая с падналия аероплан край „ Граф Игнатиево “.

" Вече се колебая, че за този случай може да се приказва без яд и користолюбие, тъй като доста се натрупа. Има проблем, предходната година е имало 33 случая, от които 5 тежки. В съпоставяне с 2022 година са се нараснали със 7. Ясно е, че проблемите са тежки и ние би трябвало да ги решаваме. Предстои да приемем нови самолети, нова система с нови качества и ние би трябвало да си създадем изводите, с цел да не повтаряме тези неточности с новата техника. Ние доста ясно би трябвало да имаме визия, че F-16, макар че ненапълно е подобен с МиГ-29, той е доста по-модерен. Ще може да поразява цели на над 100 км. Самолетите ще дойдат при започване на 2025 година, първите, до края на годината ще имаме 8 ”, сподели още Божилов.

Според него в случай че продължим да даваме средства прекомерно дълго за МиГ-29, ще лишим нашите водачи от благоприятни условия да навлязат на новия аероплан.

“Със сигурност ще има интервал, в който ще летят дружно, само че той не би трябвало да е прекомерно дълъг. Максимално бързо би трябвало да вдигнем равнището на водачите и наземния състав, добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР