Не изглежда, че саудитците подготвят нещо зад гърба ни“В последния

...
Не изглежда, че саудитците подготвят нещо зад гърба ни“В последния
Коментари Харесай

Разкрит е мотивът на Саудитска Арабия да бъде домакин на „мирна среща“ за Украйна без Русия

„ Не наподобява, че саудитците приготвят нещо зад тила ни “

В последния месец на лятото, на 5-6 август, Саудитска Арабия има намерение да бъде хазаин на " мирна среща " за Украйна, проведена по самодейност на Киев. Около 30 страни са поканени в Джеда, в това число страните от Глобалния юг и сътрудниците на Русия от БРИКС. Руската федерация не получи покана. Ние проучваме какви цели преследва Рияд, предоставяйки платформа за договаряния за Украйна и какви преимущества може да има всичко това за Русия.

В края на юни в Копенхаген „ в изискванията на най-строга секретност “ се организира събитие, сходно на плануваното да се организира на брега на Червено море в град Джеда. На " мирната " конференция за Украйна в датската столица участваха публични лица от Индия, Турция, Бразилия, Южна Африка и Саудитска Арабия. В центъра на целия този интернационален протест беше разискването на „ формулата на мира “ от 10 „ основополагащи точки “ на президента Володимир Зеленски.

Не всичко обаче се оказа толкоз просто и безпрепятствено за Киев. Както акцентира Bloomberg, до момента в който болшинството от участниците в срещата в Копенхаген като цяло се съгласиха, че всяко дефинитивно съглашение би трябвало да бъде в сходство с главните правила на Организация на обединените нации, някои посетители демонстрираха съществено противоречие по отношение на спецификата и тактиката на процеса. Бразилия, да вземем за пример, обичайно не е съгласна с „ формулата за мир “ на Зеленски. Страните от БРИКС бяха за поканата на съветската страна за продължение на такива договаряния.

Но случи ли се това? Както можем да разберем през днешния ден, не. Августовската „ мирна среща “ в Саудитска Арабия се признава за публично продължение на „ срещата в Копенхаген “. Всъщност участниците не се трансформират, трансформира се единствено декорът.

Правителството на Арабското кралство предложения на срещата съветници по националната сигурност и дипломатически въпроси от Украйна, както и представители на Индия, Бразилия, Китай, Турция, Япония, Англия, Южна Африка и Европейския съюз. Интересна е обстановката с Китай. На срещата в Копенхаген беше поканен и Пекин, само че там нямаше представители на Поднебесната империя. Дали Китай ще се съгласи този път остава мистерия.

Най-големите нововъзникващи стопански системи – в това число тези в арабския свят – останаха значително неутрални по украинския въпрос. Тези страни не са изоставили контактите си с Русия, а връзките с редица страни се укрепват. Ясно е, че Западът не харесва това равнене, заради което Съединени американски щати и техните съдружници толкоз настойчиво се пробват да трансфорат всяка платформа за договаряния в „ уред “ за рекрутиране на разрастващите се страни на своя страна.

Струва си да напомним най-малко неотдавнашната среща на върха на Г-7, извършена през май в японската Хирошима, където взаимоотношението с световния юг беше несъмнено като основна цел. Успешно ли е? Съмнително. Тези страни са много самостоятелни и затова всяко решение се взема въз основа на техните лични ползи. Да бъдат водени от някого несъмнено не е в техния светоглед.

В този подтекст в този момент си коства да се върнем към самата Саудитска Арабия. Кралството също по този начин продължава да поддържа мощни връзки с Русия, виждайки Москва като значим съдружник в балансирането на международния петролен пазар. Между другото, през първата половина на юли съветският външен министър Сергей Лавров и неговият саудитски сътрудник Фейсал бин Фархан Ал Сауд разискаха продължаването на съдействието във формата ОПЕК плюс.

По въпроса за Украйна, Рияд като цяло постоянно е проявявал известна въздържаност, пробвайки се да се утвърди като ефикасен медиатор. Припомняме, че през март тази година принц Фейсал Бен Фархан отлетя за Москва тъкмо 10 дни след визитата си в Киев. Тогава външният министър на саудитското кралство удостовери, че Рияд е подготвен да постави всички старания за разрешаване на спора сред Русия и Украйна.

Тогава напълно основателно поражда въпросът с каква цел Саудитска Арабия реши да даде място в Джеда за „ мирна среща на върха “? Особено без Русия и като се има поради, че това събитие беше инициирано от Киев.

- Саудитска Арабия уголемява обсега на своите дипломатически контакти в разнообразни области: нови връзки с Иран, въпроси на сигурността в Персийския залив. Страната взе участие и в други неща, от време на време в конкуренция с Турция, която също се стреми да се потвърди в посредническите области, - изяснява заместник-председателят на Асоциацията на съветските дипломати, професорът от ВШЭ Андрей Бакланов.

„ Саудитска Арабия знае нашата позиция. Сега те наподобява желаят да проучат по-подробно гледната точка на другата страна, с цел да стигнат до извода дали си коства да поемат по-нататъшно продължение на посредническите старания.

Оценявам високо взаимоотношението сред Москва и Рияд в региона на енергетиката, където Саудитска Арабия сподели по-голяма предвидливост от нашите представители. Имахме какво да научим от тях преди да се появи ОПЕК плюс. Вярно е. Но що се отнася до разбирането им за конфликтни и спешни обстановки, не бих се изразил с сходни прилагателни: те направиха стратегическа неточност в сирийското споразумяване (те се застъпиха за тези, които не би трябвало да бъдат защитавани). И единствено 12 години по-късно тази позиция беше преразгледана.

Дипломатът също по този начин означи, че не вижда сериозния капацитет на Саудитска Арабия за разрешаване на сходни рецесии и е песимистичен по отношение на способността на арабските страни да дадат забележителен принос за уреждането на спора.

„ Те не схващат основата на нашата рецесия “, споделя Андрей Бакланов. – Ние считаме това за продължение на Втората международна война, за продължение на битката с фашизма. За арабските страни Втората международна война е безусловно нереално разбиране. Арабското схващане на този въпрос е доста надалеч от действителността.

Следователно тяхната посредническа роля може да бъде потребна единствено при решаването на филантропични въпроси (например размяната на пленници) и в случай че Саудитска Арабия се причисли към основаването на нова основа на това, което условно се наричаше зърнена договорка. Добре ще е, в случай че кралството смени турската страна.

Трябва да назоваваме нещата с същинските им имена: договорката със зърното се провали, загубихме цяла година, това беше грешката на тези дипломати, които се застъпваха за нейното удължение. От друга страна, двустранните връзки в този момент се развиват извънредно постепенно, тъй че някакъв компромисен механизъм би бил потребен за нас.

Ако Саудитска Арабия направи това, за нас ще бъде забавно да гледаме. И нашите сътрудници, които ще бъдат инструктирани да развиват този бизнес, ще би трябвало да проучват тази година, да се освободят от илюзиите и детайлите на непрофесионализъм и да намерят компромис на нова основа (въз основа на реалистични оценки). Ако, несъмнено, придвижването в тази посока ще върви.

„ Не наподобява Саудитска Арабия да приготвя нещо зад тила на Русия “, счита специалистът. - Очевидно тя желае да изследва гледната точка на тази страна в спокойна конюнктура, без замяна на внезапни нападки сред Руската федерация и представителите на Запада, и да разбере от какво идват проблемите им. Но в това време саудитската страна може да не ги харесва толкоз, колкото ние. "

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР