Не искате детето да вярва на всичко, което чете и

...
Не искате детето да вярва на всичко, което чете и
Коментари Харесай

Научете детето да мисли самостоятелно

Не желаете детето да има вяра на всичко, което чете и чува. Искате да развие умения за сериозно мислене и най-много да може единствено да прави оценка всяка обстановка.

Ако има нещо, на което ни научи софтуерният свят, то е, че лъжливата информация може да се популяризира по-бързо от същинските обстоятелства. А това е тревожно. Много деца и младежи прекарват огромна част от времето си онлайн, общувайки с другари и четейки разнообразни изявления в обществените мрежи. Интернет е отлично място за учене и занимания, само че е цялостен и с дезинформация.

Всяка майка желае детето ѝ да не има вяра на всичко, което чете, желае да развие в него умения за сериозно мислене и най-много да може независимо да преценя. Това е жизненоважно умеене, което всеки би трябвало да има.

Как, изясняват експерти пред

Медии

Според Psychology Today част от казуса е в голямото количество източници на информация и неумението на децата ни да се ориентират кои са „ верните “. Много от медиите показват казуса еднопосочно, без това да значи, че информацията е подправена. Просто може да не е цялата. Поговорете за други вероятни източници и научете детето да съпоставя обстоятелствата.

Поддържайте разговор

Искаме децата ни да мислят независимо, само че това не изключва и пълноценна връзка с връстниците. И тя носи огромна част от информацията и то от източник, на който детето има вяра и се доверява. Затова е значимо мама и баща да бъдат част от процеса. Ако почувстват, че детето им се интересува от избрана история или събитие, е добре намерено и почтено да приказват с него. Вместо да го наставляват е добре да го попитат какво то мисли, че се е случило. Нека диалогът тръгне оттова.

Откъде да стартираме

Един от най-големите проблеми с интернет и обществените медии е, че има обилие от информация, която хлапето е мъчно да осмисли. Ако сте го научили постоянно да задава въпроси и да копае по-дълбоко, вие ще го насочите да търси и да ревизира. Умение, което остава за цялостен живот. Така то постоянно ще слага под въпрос това, което чува, и ще знае къде да търси информация, учредена на доказателства.

Няма гаранция, че то няма да се окаже заблудено от прочетеното и некомпетентно да отстоява това, в което има вяра. Но способността да мисли независимо ще му помогне да види обстановката въпреки това, ще му даде опция да придобие нови знания за света.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР