Не харесвам секса. Не съм отвратен, но ми е безразлично

...
Не харесвам секса. Не съм отвратен, но ми е безразлично
Коментари Харесай

Не искам секс: какво е да си асексуален и как се живее без секс


" Не одобрявам секса. Не съм погнусен, само че ми е безразлично и бих предпочел да не го върша ": що е то асексуалност и по какъв начин се живее без секс? Двама асексуални германци описват:

38-годишният Ленарт върви по улицата на червените фенери в Хамбург - на всички места сексшопове, порнокина и обществени домове. Младият мъж обаче въобще не се впечатлява от разголените женски тела - Ленарт е асексуален. " Когато виждам всичко това, не си споделям: Какви гърди, желая да ги докосна. За мен това е просто реклама на нещо, което не разбирам. "

" Секс? Не, благодаря "

Още по време на пубертета Ленарт забелязва, че не е като другите. Когато съучениците му стартират да се интересуват от и от другия пол, той не схваща на какво се дължи тяхната възбуденост. Но желае да е като тях и откакто в последна сметка опитва, стига до следния извод: " Видях, че е допустимо и не се отвратих. Но ми е безразлично и бих предпочел да не го върша ".

Ленарт
Редакцията предлага
И Акая по този начин и не могла да изпита наслаждение от секса. 22-годишната жена е израснала край Билефелд в провинция Северен Рейн-Вестфалия - в среда, в която имало само и единствено хетеросексуални двойки. Когато споменавала пред другари и родственици за изчезналия си, получавала все един и същ отговор: " Трябва просто да намериш подобаващия сътрудник. И в случай че в действителност се обичате, ще можеш да се насладиш и на интимността ".

Акая се поддала на обществения напън. Контактувала с разнообразни сътрудници - с вярата, че в един миг ще се случи знамение. Но до такава степен по този начин и не се стигнало. Чак като абитуриентка попаднала на тематиката за асексуалността и незабавно се разпознала. " Тогава разбрах - не би трябвало да диря подобаващия човек. Това, че не одобрявам секса и нямам потребност от него, си е напълно окей. "

Какво значи асексуалност?

В взаимозависимост от другите изследвания, сред 0,5 и 5 процента от германците са асексуални. Те нямат никакви или съвсем никакви. Тъй като асексуалността не е проучена задоволително, а и значително е непозната, броят на засегнатите от нея може да е и доста по-голям. Подобно на Акая и Ленарт доста асексуални живеят години наред с възприятието, че са " сбъркани " - без да схващат за какво.

Околните също постоянно реагират с недоумение. А и асексуалността постоянно се бърка с целибата или загубата на либидо, само че тя няма нищо общо с тях, споделя професор Йоханес Фус, шеф на Института за правосъдна психиатрия и полови проучвания в университета Дуисбург-Есен. " Асексуалността е до живот и не е нещо, което внезапно се демонстрира. Тя е сравнима с други полови ориентации като ", изяснява професорът.

Асексуални, само че сантиментални

От това, че не се интересуват от секс, надалеч не следва, че асексуалните хора не могат да завързват сантиментални връзки. Акая от шест месеца е дружно с приятелката си Мерле. И двете са асексуални и са се свързали посредством платформа за запознанства. Не вършат секс, само че се целуват и се прегръщат.

Една връзка няма потребност безусловно от секс, изяснява Акая. " Времето дружно може да се прекарва и по различен метод. "  И за двете било значимо да си намерят асексуална партньорка. И през цялото време били сигурни, че няма да вършат секс.

Акая с приятелката си

Повечето асексуални хора не желаят никакъв секс, само че има и такива, които го вършат - за да имат деца или пък от обич към колегата си, споделя проф. Йоханес Фус. В този случай сексът е един тип подарък за колегата.

Стигматизация и предубеждения

Вече четири години Ленарт е наясно със своята полова еднаквост и не се свени да приказва за това с другите хора. Но често получава съвети като: " Мислил ли си към този момент по въпроса да изследваш равнището на хормоните си? ". Или:  " Вероятно ти се е случило нещо неприятно и ти си го потиснал ". Или пък: " Може би би трябвало да се подложиш на терапия или на лекуване с лекарства ".

Но асексуалните хора нямат потребност от терапия, споделя психиатърът Йоханес Фус. " Терапията е ориентирана към изпитвано страдалчество, а асексуалните хора не страдат от своята полова ориентировка - на тях не им липсва нищо ", споделя професорът и прибавя:  " Някои хора желаят секс всеки ден, други единствено един път в месеца, а трети въобще не желаят секс. Това е част от спектъра и всичко е напълно обикновено ".

" Откакто не върша секс, съм доста по-спокоен ", споделя Ленарт. И той, и Акая си живеят напълно добре със своята асексуалност. Искат единствено и обществото да ги одобри такива, каквито са.

*****

Вижте и това видео:
Защо в японските учебни заведения не се приказва за секс
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР