Не е за вярване, но смъртта на дете може и

...
Не е за вярване, но смъртта на дете може и
Коментари Харесай

Нищо не се случва. Какво направи общината за 10 месеца, откакто шахта в София уби Людмил

Не е за поверие, само че гибелта на дете може и да не води до бърза реакция на тези, които са виновни за нея. Нищо, че ограниченията са обещани след драматичен случай. Всъщност, с изключение на ограничения, липсват и виновни лица, най-малко в случай че имаме вяра на публични изявления.

Става дума за случая от 14 февруари 2021 година, когато 16-годишният Людмил беше погубен от токов удар пред болница “Св. Иван Рилски ”, до момента в който чакаше дружно с татко си на червен светофар, с цел да пресече. Людмил беше стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара. Шахтата се стопанисва от Столичната община.

През февруари Столичната община пое ангажимент за “спешни ограничения ” по отношение на шахтите, само че през декември едвам 3% от тях са изпълнени. Това демонстрира изследване на Свободна Европа 10 месеца след гибелта на Людмил.

Непосредствената причина за токовия удар, умъртвил детето, беше обявена дни след случая - разкрит кабел, от който е протекъл ток по металната рамка на шахтата. Очевидци настояват, че преди Людмил да стъпи върху нея и да загине, служащи без отличителни знаци са я отваряли и са работили в нея.
Какъв беше задължението на общината
Разкритията след случая станаха мотив локалната власт, в лицето на кметицата с слагането в “спешен порядък ” на алармена система върху шахтите в столицата. Целта е да се знае по кое време са отваряни, както и кой прави операции в тях и кой носи отговорност.

По тротоарите на София има десетки хиляди шахти. По-голямата част от тях са частна благосъстоятелност - най-вече на кабелни оператори и електроразпределителното сдружение ЧЕЗ. Сред оборудванията има и такива, които се стопанисват от Столична община. Те са към 4000 в целия град. В тях са поместени електрическите системи на уличното осветяване и светофарните уредби.

Дни след гибелта на Людмил се оказа, че съответното оборудване, върху което той е стъпил, е шахта към пешеходния светофар на бул. “Иван Гешов ”. Т.е. за нея отговорност носи Столичната община.

През февруари от общината споделиха, че не знаят кой последно е отварял шахтата, предизвикала гибелта на Людмил, тъй като нямат механизъм да наблюдават сходно нещо.

Ето за какво незабавно по-късно Фандъкова заяви, че е упълномощила на екипа си слагане на сензори на всички над 4000 шахти, за които дава отговор общината.

Действията бяха оповестени като “бързи ” и “конкретни ”, а задачата им - да няма повече сходни трагични случаи. Датчиците трябваше да сигнализират за отваряне на шахтите и денонощни екипи ще ревизират положението на кабелите. От думите на кмета през февруари стана ясно, че това ще се случи в “спешен порядък ”.
Как се извършва задължението
През май - два месеца и половина след гибелта на Людмил - от 4000 шахти, които са благосъстоятелност на Столична община, бяха оборудвани с сензори едвам 30. Тогава от пресцентъра на кметството споделиха пред Свободна Европа, че желанието им е до края на май поставените сензори “да са най-малко 100 ”, с цел да се тръгне към осъществяване на уговорката.

Но през декември - 10 месеца след кончината на детето - датичиците на територията на целия град са едвам 130 . Сметката демонстрира, че с алармена система са снабдени малко над 3% от всички шахти, благосъстоятелност на общината. Което на процедура значи, че за съвсем цяла година локалната власт е изпълнила малко над 3 на 100 от поетия ангажимент.

От пресцентъра на общината разясниха пред Свободна Европа, че следва слагането на “още най-малко 100 ”.

В края на годината локалната власт към този момент не приказва за слагане на алармени системи на всички шахти, за които дава отговор.

От Столичната община разясниха пред Свободна Европа, че там, където са сложени алармени системи, не е имало опит за нерегламентирано отваряне на шахтите, като се изключи един случай - от мобилен оператор. Заради инсталираните системи обаче нарушаването е записано. Това значи, че системата за предварителна защита работи.

От общината оповестиха, че алармен сензор е инсталиран и на шахтата на бул. “Иван Гешов ”, където почина Людмил.
Районните кметове: Не сме уведомявани
Според първичния проект на Столичната община алармите трябваше да бъдат сложени първо върху шахтите, които са благосъстоятелност на общината и са ситуирани в централните региони на града, в които има повече пешеходци.

Ето за какво потърсихме и районните кметове на “Лозенец ” и “Средец ”, както и на “Триадица ”, на чиято територия през февруари почина детето.

И тримата - Константин Павлов ( "Лозенец "), Трайчо Трайков ( "Средец ") и Димитър Божилов ( "Триадица ") разясниха, че не са известявани от огромната община за подхванати дейности по тематиката.

По думите на Трайчо Трайков пък Столична община въобще нехае за огромния проблем с шахтите. “Дори и да са подхванали нещо, на нас не са ни споделили. Нещо повече: персонално аз съм писал две писма, с които предлагам решение на казуса за целия град, само че отговори нямам ”, разяснява Трайков.

Той упорства в града да се сътвори указател както за местоположението за шахтите и така наречен британски дворове (които са към кооперации или къщи), по този начин и за собствеността им. “Когато имаме изясненост кой е притежател на обещано оборудване, ще знаем по какъв начин бързо да реагираме и по какъв начин да се търси отговорност ”, сподели Трайков.

По думите му обаче никой не се занимава с този проблем. “Нищо не се случва ", заключи обстановката той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР