Не е ясно дали служебният министър Бойко Рашков има достъп

...
Не е ясно дали служебният министър Бойко Рашков има достъп
Коментари Харесай

Не е ясно дали Бойко Рашков има достъп до класифицирана информация

Не е ясно дали служебният министър Бойко Рашков има достъп до класифицирана информация. По-рано през днешния ден освободеният началник на ДАНС Димитър Георгиев съобщи пред публицисти, че Рашков е с лишен достъп за три години и това би попречило на работата му.

Рашков не беше открит за коментар. Коментар към този момент няма и от Държавната комисия по сигурността на информацията. По закон обаче министрите получават автоматизирано достъп до данни по отношение на осъществяването на служебните им отговорности. Отворен остава въпросът с достъпа до сензитивна информация от партньорските служби.

Развръзката на шпионския скандал

Десет дни откакто стана ясно, че ръководителят на Държавна организация национална сигурност е излязъл в отпуск до септември, служебният министър председател предложи неговото премахване.

След съвещанието на държавното управление през днешния ден, служебният министър председател уточни и причините, с които предлага отстраняването на шефа на контраразузнаването. Според Стефан Янев ръководителят на ДАНС – Димитър Георгиев е бил политически стимулиран и е дискредитирал службата.

Два часа по-късно ръководителят на ДАНС Георгиев изненадващо даде и първото си изказване пред медиите откогато заема този пост. Той съобщи, че е работил при пет държавни управления и не е политически привързан.

За нов ръководител на ДАНС е препоръчан Пламен Пончев. От 2020 година е шеф на ДАНС – Кюстендил. До 2009 година е работил като шеф на РЗБОП – Враца.

Политическите реакции не закъсняха

Бившите ръководещи още веднъж упрекнаха актуалните в реваншизъм. ГЕРБ заподозряха, че промяната по върховете на службите има общо с разкриването на съветски шпиони у нас.

Настоящият министър председател задочно отговори на предшественика си. „ Мисля, че от нашите дейности по-скоро може да извършите извода, че се опитваме да освободим страната от незаконосъобразни практики и дейности “, сподели Стефан Янев.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява, че службите са част от държавната система на институциите и в случай че те са били употребявани за политически цели, то смяната е нужна.

По-рано през днешния ден от „ Демократична България “ желаеха промени в законодателството поради подслушванията. От „ Изправи се! Мутри вън! “ предизвестиха, че рокадите са верни, само че би трябвало да се внимава кой е назначен.

От Движение за права и свободи и „ ИТН “ не разясниха тематиката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР