Не е вярно, че над 20 милиона испанци са протестирали

...
Не е вярно, че над 20 милиона испанци са протестирали
Коментари Харесай

Фалшива новина: 20 млн. испанци протестирали с искане за излизане от НАТО и еврозоната

Не е правилно, че над 20 милиона испанци са протестирали с искане за излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната. Фалшивата информация е от , споделена стотици пъти в обществените мрежи, съобщи БНР. 
В реалност е имало антиправителствен митинг, само че на него не са издигани такива претенции. Числеността на протестиращите също е небивалица. 

Статията в обществените мрежи е „ подкрепена “ от изображения, на които се виждат хиляди хора, носещи испанското знаме, и плакати, на които е изписано – „ DEMOCRACIA– SÍ, DICTATURA – NO “ (Демокрация – ДА, Диктатура – НЕ).

Публикацията съдържа и  от митинга, което демонстрира хиляди хора на демонстрацията.

Журналистически материал в авторитетното испанско издание  сочи, че в действителност на 21 януари 2023 година в Мадрид се е провел митинг. В публикация на онлайн изданието е посочено, че демонстрацията е била ориентирана против държавното управление на испанския министър председател Педро Санчес. Протестът на площад „ Сибелес “ в центъра на Мадрид е минал под мотото „ За Испания, демокрацията и конституцията “. Никъде в публикацията обаче не се загатва стачкуващите да са поискали излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната.

Протестът е бил проведен от 100 асоциации и групи и е бил посетен от водачи и членове на разнообразни партии, посочва „ Еl País “. Според протестиращите демокрацията в страната е в заплаха поради ръководството на Санчес. На демонстрацията са участвали от 31 000 до половин милион души, съгласно другите държавни данни и тези на уредниците, само че не и над 20 милиона, както се твърди в изявленията в обществените медии.

Протестът е отразен и от , която показва, че ораторите са атакували кабинета за серия от политики и решения – от освобождение на деятели за независимостта на Каталуния до пактове с районни сепаратистки партии.

Фалшифицираното видео е взето от англоезичната иранска , чието лого се вижда на фрагментите. Самият видеоклип е взет от организация Ройтерс.

На фрагменти от видеото ясно се вижда, че митингът е ориентиран против държавното управление на Санчес, което одобри законови текстове за по-леки присъди на каталунските сепаратисти, а протестиращите желаят оставката му. 

Заключение от инспекцията на обстоятелствата: 
Твърдението, че митингът, който се е провел в испанската столица Мадрид на 21 януари 2023 година, е бил за излизане на страната от НАТО, СЗО и еврозоната, е НЕВЯРНО. Демонстрацията е била ориентирана против държавното управление на испанския министър председател Педро Санчес и неговото ръководство. НЕВЯРНО е и изказванието, че на митинга са участвали над 20 милиона души. По данни на локалните управляващи, представени от Ройтерс, участниците в акцията са били към 30 000.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР