Не е вярно, че енергийните доставчици могат да завишават сметките

...
Не е вярно, че енергийните доставчици могат да завишават сметките
Коментари Харесай

Цифровите електромери не позволяват завишаване на сметките за ток

Не е правилно, че енергийните снабдители могат да завишават сметките на семействата посредством подаване на по-ниско напрежение - намаленото напрежение в мрежата води и до отчитане на по-ниско ползване при главните битови уреди;

Цифровите електромери се регистрират само по употребяваната от семействата дейна сила, те не водят до таксуване на потребителите за реактивна мощ или за загуби по мрежата;

Показанията на електромерите с отдалечено отчитане не могат да се манипулират от разстояние от доставчиците на енергия;

Споделяната Facebook обява е отпреди 5 години и се популяризира всяка зима дружно с изказвания за " двойни сметки " за ток.

През януари в обществените мрежи за следващ път се разпространиха изказвания, че енергийните компании завишават сметките за ток на семействата, като манипулират данните от електромерите. Масово споделяна обява във Facebook твърди, че цифровите и смарт електромерите са " машинация и обир ". Според поста те разрешават загубите по мрежата да бъдат за сметка на потребителите, а електромерите с отдалечено отчитане дават опция за свободно манипулиране на показанията за употребяваната сила. Твърди се също, че при по-ниско напрежение по мрежата цифровите електромери регистрират консумация като за общоприетоо напрежение от 230 волта, като по този метод ощетяват семействата. Factcheck.bg ревизира от кое място идват популяризираните изказвания и дават отговор ли на истината.
Не е правилно, че консумираме по-ниска мощ, а плащаме като за висока
Основното изказване в популяризираната обява, е че енергийните снабдители съзнателно подават намалено напрежение по мрежата, с цел да понижат действителната консумация на сила. В същото време съгласно създателя новите електромери регистрират ползване като за 100% мощ и по този начин ощетяват потребителите. Това е погрешно. Ако напрежението е по-ниско, то и електромерът ще регистрира по-малко количество сила за единица време. Това обясниха в отговор на запитването ни от енергийните снабдители " Електрохолд " и " Енерго-про ".

Ако опитаме да загреем 1 литър вода от една и съща начална температура до 100 градуса при по-високо и при по-ниско напрежение, разликата ще бъде само във времето належащо за кипване на водата. При по-ниско напрежение това време се удължава, а при по-високо то е по-кратко. Консумираното количество сила не се трансформира и електромерът на потребителя и в двата случая ще регистрира еднообразно ползване.

Factcheck.bg се обърна за експертен коментар към доцент Николай Николаев, началник на катедра " Електроенергетика " в Техническия университет във Варна. Той удостовери, че твърдението за машинация посредством цифровите електромери е изрично погрешно. При намалено напрежение домакинските уреди като фурни, бойлери, акумулаторни или конвекторни печки употребяват по-малко мощ и отдават по-малко топлота за единица време, само че това е обвързвано и с намалена стойност на регистрираната от електромера консумация.

Доцент Николаев изясни също, че пониженото напрежение в мрежата не се дължи на интрига за завишаване на сметките от страна на енергийните компании, а на два доста по-тривиални фактора. Единият е повишението на потреблението на семействата, а другият - положението на мрежата, която е остаряла и в доста региони е оразмерена за по-ниско ползване. Проводниците са с незадоволително сечение в доста селски или вилни региони, в които при построяването на мрежата съвсем не е имало консуматори, които да се отопляват на ток, да употребяват климатици, електрически печки и бойлери, каквито всеобщо употребяват актуалните семейства. При по-висока консумация в подобен вид мрежа напрежението от време на време спада под нормативно откритите граници, а решението на този проблем е в възобновяване на мрежата.
Домакинствата се таксуват единствено за употребяваната дейна сила
Друго изказване в популяризираната обява е, че новите цифрови електромери регистрират цялостната вместо единствено дейната мощ. Мощността има две съставни елементи - дейна и реактивна, изяснява доцент Николаев. Комбинацията от двете дава по този начин наречената цялостна мощ. Активната мощ е тази, която прави потребната работа - топли, свети, върти, и така нататък Реактивната е нужна за работата на променливотоковите електрически вериги. Съвременните електромери регистрират в обособени регистри както дейната, по този начин и реактивната мощ. Битовите клиенти се таксуват само по регистъра на регистрираната дейна сила.

Твърдението, че подновяването на електромерите дава опция загубите по мрежата да бъдат трансферирани за сметка на потребителя също е погрешно, декларират от " Електрохолд " и " Енерго-про ". " Енерго-про " акцентират, че електромерите не са устроени да мерят и регистрират загуби по елетрическата мрежа. От " Електрохолд " също разясняват, че загубите от електропренос са по електроразпределителната мрежа преди електромера на потребителя и по тази причина няма по какъв начин да бъдат регистрирани като консумация.
Електромерите с отдалечено отчитане не разрешават манипулиране на показанията
Разпространяваната обява твърди, че електромерите с отдалечено отчитане разрешават на енергийните компании да записват в електромера " каквото си изискат ", в това число да надписват сметките за ток. Това изказване също е погрешно. Тези електромери имат по този начин наречената двупосочна връзка, която разрешава отчитане от разстояние, само че от " Енерго-про " обясниха, че тя им дава само отдалечен достъп за четене на енергийните регистри на електромера. Доцент Николаев също е безапелационен, че през двупосочната връзка смяна на отчетните регистри не може да се прави. През нея може да се регистрират употребявана сила, електрически характерности по отношение на качеството на зареждане, товарови графици и така нататък

От " Електрохолд " също изрично отхвърлиха манипулирането на показанията на електромерите да е механически допустимо. Според компанията всички електромери, които тя инсталира, са снабдени с хардуерна и софтуерна отбрана, сертифицирани са и дават отговор на държавните стандарти, на Закона за измерванията и Наредбата за средствата за премерване. И двете електроразпределителни сдружения акцентират, че всички електромери от време на време минават през наложителни инспекции в лаборатории, оторизирани от съответните регулаторни органи и в нормативно заложени периоди, което ги прави сигурни за потребление от потребителите.
Кой популяризира погрешните изказвания
От началото на 2024 година цитираните изказвания се популяризират най-много посредством прекопирване и шерване на обява във Facebook, за създател на която се показва Емил Андреев. В постовете не се прецизира дали той има подготвеност в региона на енергетиката и в какво качество е коментирал действието на електромерите. В обявата се употребяват термини и формули, които основават усещане за експертност, само че съгласно консултантите, към които Factcheck.bg се обърна, техническата материя е показана по манипулативен и подвеждащ метод.

Копираното наличие се споделя както от самостоятелни профили, по този начин и в местни групи на жителите на избрани обитаеми места. Съдържанието е копирано и в групата " Пряка народна власт с референдуми ", откъдето генерира още стотици интеракции и споделяния.

Проверката ни сподели, че истинската обява от профила на Емил Андреев е 25 февруари 2019 година и не би могла да има отношение към вероятно повишаване на сметките за ток за декември 2023 година, за каквото приказват потребителите споделящи наличието сега. След публикуването си през от 2019 година постът има вълни на разпространяване всяка година в интервала януари-март, когато идват зимните сметки за ток на семействата. До момента истинската обява е натрупала над 18 000 директни споделяния, както и още доста копирания.

History of the Great Bulgaria (в превод " История на Велика България " ), само че той води към страница, на която сега няма наличие. Профилът споделя голям брой изявления с патриотично наличие, както и постове свързани с познати тайни разкази като чипиране, заприказва на Световния стопански конгрес, съзнателно разпространяване на вируса на коронавирус и други сходни.

В началото на март 2020 година обявата на Андреев е копирана и оповестена от различен консуматор в групата " Аз няма да гласоподавам за Бойко Борисов и ГЕРБ ", която има над 100 000 консуматори. През 2022 година пък потребителка я копира и разгласява в групата " Истината за Стара Загора ", в която постоянно се разясняват тематики от региона на енергетиката. Групата има над 90 000 консуматори. И в двата случая изявленията водят до вълна от споделяния в други самостоятелни профили и Facebook страници.

Въпреки че истинската обява към този момент е на пет години, през януари 2024 година тя е препечатана в уеб страницата Narod.bg като настоящо наличие със заглавие " Скандал: ЕРП-тата лъжат и крадат с новите електромери, НЕК и КЕВР мълчат ". Материалът е подписан от " Admin ", като най-отдолу се прецизира, че става дума за Facebook пост на Емил Андреев. Сайтът narod.bg e неизвестен - в него няма оповестени данни за притежателя или публицистична информация, а в страницата за контакти има само имейл адрес на компанията " Хаки Фиш ". Разследване на Нова от 2021 г. разкрива, че тя е записана с мним притежател. В материала самият той признава, че има цена против която са му трансферирани десетки компании, с цел да бъде скрита действителната им благосъстоятелност. Сайтът narod.bg и различен път е привличал вниманието с разпространение на неверни и оскърбителен изказвания.

Публикацията в narod.bg също е споделена в две Facebook групи с общо към 30 000 консуматори, откъдето получава в допълнение разпространяване.
Проверено:
Енергийните снабдители не могат да завишават сметките на семействата посредством подаване на по-ниско напрежение. Ако напрежението в мрежата е намалено, това води и до отчитане на по-ниско ползване. Цифровите електромери регистрират само употребяваната от потребителите дейна сила, потреблението им не води до таксуване на семействата за реактивна мощ или за загубите по мрежата. Показанията на смарт електромерите с отдалечено отчитане не могат да се манипулират от разстояние от доставчиците на сила. Споделяната обява е отпреди пет години и се популяризира всяка зима дружно с погрешни изказвания за " двойни сметки " за ток.

Консултант по тематиката: доцент доктор инж. Николай Николаев, началник на катедра " Електроенергетика " в Техническия университет във Варна

* Авторът Василена Доткова е приключила британска лингвистика в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник " Дневник " и уеб страницата dnevnik.bg е част от екип, отразяващ тематики, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнородни области като литература и социолингвистика, публични науки и интернационалните връзки. Преводач е от британски на художествени и метафизичен текстове. Отговорността за наличието е напълно на .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР