Не е възможно да влезем в еврозоната с минимална работна

...
Не е възможно да влезем в еврозоната с минимална работна
Коментари Харесай

Синдикатите: Не можем да влезем в еврозоната с минимална работна заплата от 300 евро

Не е допустимо да влезем в еврозоната с минимална работна заплата от 300 евро и това няма да ни се случи, в случай че не се вдигнат приходите. Това разясниха президентът на КНСБ Пламен Димитров и неговият сътрудник от КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов.

Димитров даде образец с Латвия, която е нараснала приходите с 30% двете предишни години преди приемането на европейската валута.

Според обичайното тримесечно проучване на КНСБ 1069 лева заплата би трябвало да получава човек в края на юни у нас, с цел да може да се устоя. Изследването е направено преди ценовите скокове при започване на юли и към този момент не е толкоз настоящо. Имаме покачване на петролните артикули и природния газ, които влекат след себе си ценови скок на останалите артикули, означи Димитров и даде образец, че единствено при хляба нарастването е 7%.
Снимка: btvnovinite.bg
Две трети от българите получават заплата под междинната. 500 000 души работят на минимална заплата, а в случай че към тях прибавим тези, които работят на заплати до 800 лв., тогава броят на по този начин наречените „ работещи небогати “ скача още повече.

Има картелни съглашения за заплащането на служащите по райони, а „ заплатата не е функционалност от това къде се намира предприятието, а какво създава “, съобщи Димитър Манолов, който даде за образец „ едно дружество в Североизтока, което създава плочки “, само че макар че е било на облага, не е имало нарастване на заплатите на служащите, а шефът му споделил, че толкоз се плащало в този регион.
Снимка: btvnovinite.bg
Според синдикалните водачи през идващите четири години минималната заплата би трябвало да доближи 1200 лв. през 2025 година, с цел да няма работещи небогати и да можем да влезем в еврозоната. Очаква се и евродиректива по френска самодейност, която да дефинира размера на минималната заплата на 50% от междинната. В подобен случай междинната заплата в България би трябвало да доближи 2400 лв..

Какви са неотложните стъпки на идващото държавно управление, съгласно синдикалните водачи, вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР