Не е важно колко е голяма потребителската ти база, ако

...
Не е важно колко е голяма потребителската ти база, ако
Коментари Харесай

Една социална мрежа, която работи

Не е значимо какъв брой е огромна потребителската ти база, в случай че тя не е дейна. Така разсъждава маркетингът в обществените медии в Съединени американски щати. И, в случай че интензивността на потребителите се одобри за най-важна, то има една обществена мрежа, която изпреварва Фейсбук.

Pinterest.

Според инструмента за наблюдаване на обществените медии в Съединени американски щати ShareThis тя нараства с бърза скорост и потребителите й споделят повече, в сравнение с във Фейсбук. Pinterest предизвика желание за покупка измежду потребителите – състои се от красиви фотоси, в които постоянно са показвани мечтани артикули. Т.е., фотосите й работят в известна степен като рекламните страници на списанията. Продават фантазии. Създават визия в мозъка на индивида. 

Марките в нея могат да реализират по-висока степен на ангажиране на потребителите с марката, в сравнение с в останалите уеб сайтове за шерване, сочи проучване на ShareThis, представено от сп. Entrepreneur. Pinterest утвърждава лоялността към марката. Така може да повишава продажбите. Огромна част от трафика към уеб страниците за електронна търговия в Щатите идва от него. Американските компании му обръщат от ден на ден внимание.

Въпреки тази негова успеваемост по отношение на други обществени медии, които са известни, само че мъчно продават, като Intsgram, Pinterest остава съгласно мнозина недостатъчно оценен маркетинг инструмент. В тази връзка списание Entreprener показва 5 мита за маркетинга в него , пробвайки да даде мотив на маркетолозите да се замислят дали не е по-добре да си там, където ти е от изгода, вместо там, където са всички, единствено тъй като всички са там.

Ето кои са митовете.

1. " Pinterest е поредна обществена медия, след Фейсбук. ” Отдавна не е това. Превърна се в източник на ентусиазъм за хиляди дами, инструмент за обмисляне на значими житейски събития като сватби, или в нова форма на самоизразяване. По създание, той не е обвързван с това да си обществен.

2. “Pinterest е канал за продажби. ” Неговата концепция е потребителите да употребяват таблата си, с цел да демонстрират полезности, хармония, персона и усет. „ В моята компания UGallery няколко членове на екипа ни пробваха да трансферират Pinterest от бранд-маркетинг инструмент в прям инструмент за търговия. Незабавно изгубихме почитатели в уеб страницата. Ключът е да имаш мислено, че не всички артикули и компании са идентични, в това число обществените медии ”, споделя Шарлот Никълъс.

3. “Pinterest е напълно образно прекарване. ” Всъщност, заглавията на фотосите в него имат голямо значение. Много компании не престават да ги подценяват, а те са единствената опция марката да разгласява нещо и да сложи отпечатъка си в него. Освен това, заглавията излизат в резултатите от търсене в уеб страницата.

4. “Pinterest насочва огромен трафик към всеки уебсайт. ” Част от изказванието е правилно, само че не цялото. Pinterest фактически насочва към уеб страниците на компаниите в Съединени американски щати повече трафик от Twitter, Reddit, YouTube, LinkedIn и Google+, взети дружно. Но не към всички уеб сайтове, а към тези, които оферират забавно прекарване и задържат вниманието след Pinterest.

5. " С него може да се заеме служителят, поддържащ профилите в обществените медии на компанията ни, който работи от 9 до 17 ч. ” Според последни наблюдения най-ефективното време да се споделя в Pinterest е сред 21 и 1 часа сутринта. Това е праймтаймът на неговите консуматори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР