Не е тайна, че до преди години психично болните хора

...
Не е тайна, че до преди години психично болните хора
Коментари Харесай

Деинституционализация на хора с психични разстройства и умствена изостаналост – дълъг, но необходим процес


Не е загадка, че до преди години психологично болните хора и тези с умствена назадничавост са живели напълно в заведения на отдалечено място, без базисни условия за живот, отхвърлени от обществото и околните си, скрити. И до момента в който допреди време в тези институции, сходни на затвори, са живели по близо 100 индивида, обслужвани еднообразно от малочислен личен състав, то през днешния ден те имат късмет това да се промени посредством настаняването им в съвременни центрове за даване на обществени услуги.

От 2019 година Агенцията за обществено подкрепяне извършва план „ Нова дълготрайна грижа за възрастните и хората с увреждания “, в границите на който е планувано да бъдат закрити общо 10 от домовете за възрастни с психологични разстройства и умствена назадничавост. Близо 800 лица ще бъдат изведени от домовете и настанени в новоизградени центрове за обществени услуги.



На картата се вижда териториалното систематизиране на новоизградените обществени услуги, както и на подлежащите на предпочитано закриване профилирани институции. Прави усещане, че концентрацията на новоизградените центрове за даване на обществени услуги е по-голяма в северната част на страната.

Новите центрове за обществени услуги са локализирани по-близо до градската среда, те са с съвременно съоръжение, с пъстър и пресен интериор, както и с повече личен състав, който е особено подготвен за работа с хора с умствени назадничавост или психологични проблеми.

В новите центрове потребителите живеят в стаи по двама със личен хигиеничен възел, разполагат с самостоятелни кревати и такъми, което им носи възприятие на характерност, значителност и успокоение.

Освен техническата база и интериорът на новите заведения, деликатното отношение и отдадеността на личния състав, който се грижи за потребителите, ежедневните здравни и обществени действия, в които се включват, спомагат за по-лесната им акомодация на новото им място и по-лесното им регистриране в общество.

Настанените в центровете лица имат опция да си готвят сами, да вървят на пазар дружно със обществените служащи, да вземат участие в разнообразни арт действия, да спортуват съгласно положението си, да посещават рехабилитационни центрове и да се грижат за новия си дом засаждайки цветя и създавайки уют към себе си.

Пълното затваряне на всички домове и извеждането на настанените лица в тях е дълъг развой, за който обаче с изключение на време е належащо да има и предпочитание за смяна и политическа воля а реализирането ѝ, с цел да можем като общество да осигурим равни благоприятни условия за заслужен живот на хората с психологични разстройства и умствена назадничавост. Един друг живот от оня остарелия, морално неприемливия и антихуманен, останал в социализма. Един живот измежду всички нас.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР