Не е само технологията на писането и другите технологии, които

...
Не е само технологията на писането и другите технологии, които
Коментари Харесай

Световноизвестен езиковед: Желанието ми е древната дунавска писменост като българско културно наследство да влезе в редиците на ЮНЕСКО

" Не е единствено технологията на писането и другите технологии, които сме възприели от античните европейци, само че също по този начин и този кротичък метод за споразумяване на взаимоотношенията и организацията на обществения живот. В този свят, който е разкъсван от спорове е добре да си напомним старите уроци, които индоевропейците ни дадоха. Мисля като първа стъпка да реализира вписването на античната книжовност като българско-културно завещание в редиците на ЮНЕСКО ".

Това сподели видния немски културолог и лингвист доктор Харалд Харман на премиерата на българското издание на книгата " Въведение в дунавската книжовност " в Столична библиотека довечера, съобщи кореспондент на " Фокус " .

За премиера бе планувана полемика, чийто модератор бе Светлана Лазаро-ва. Д-р Росен Милев, ръководител на съдружие " Балканмедиа " и създател на предговора към книгата пък показа българското издание на книгата. В полемиката взеха присъединяване десетки млади студенти, елементарни граждани-любители на трудовете на доктора, а и изтъкнати в сферата.

Самата книга съставлява проучвателен труд за първата писмена система в света, зародила по днешните български земи преди 7 000 години.

Д-р Харман сложи началото на премиерата с изброяване на думи като: керамика, монтьор и метал и добави: " Говоря на езика на античните европейци ".

" Тези думи са оживели до ден сегашен, тъй като те показват технологии и достижения на античните хора и по тази причина ние сме ги възприели, като да вземем за пример топенето на метала, думата " спектакъл " и " душевен ". " Психически ", тъй като е обвързвана с духовния ни живот и нейният корен е от античния език ".

Според доктор Харман думата " спектакъл " също стартира още в дунавската цивилизация.

" Думата " спектакъл " също е оживяла, тъй като театралното зрелище стартира в действителност в Дунавската цивилизация. Дунавската цивилизация е нямало толкоз театри както има по-късно в гръцката, само че когато са пристигнали мигрантите гърци са видели процесите на локалните хора и са харесали това. Така те възприели това, което античните индоевропейци наричали " теа ", харесали тази дума и я възприели за спектакъл. Но също по този начин развили тази концепция за спектакъл и почнали да строят здания. След като са възприели " теа ", допълнили с " престол " и станало " театрон ", което на гръцки значи спектакъл ", разкри още световноизвестният лингвист.

Като най-голямо достижение на индоевропейците той счита, че е писането: " Едно от най-големите достижения на индоевропейците е писането, те основават писането и то е възприето в дунавската просвета ".

На въпрос на студент по отношение на това къде в българските земи откриваме център на цивилизацията с икономическа наслоеност, лекар Харман отговори следното:

" Дунавската цивилизация или античната европейска цивилизация е паневропейска и аз назовавам това икономическо-търговска мрежа, която дава основата на това, което ние имаме през днешния ден в Европа. Основен регион на тази древноевропейско цивилизация са Балканите ".

Границите на тази цивилизация са Киев на изток до Виена на запад, Будапеща на север и Атина на юг.

Сред края на полемиката присъстващите на събитието имаха опцията да приказват персонално с създателя, да получат гратис копие от труда му, а и да се почерпят с вино.

Велизара АНГЕЛОВА

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР