Не е притеснително България да се откаже от забраната. Това

...
Не е притеснително България да се откаже от забраната. Това
Коментари Харесай

Министър Вътев за зърното: Не е притеснително България да се откаже от забраната

Не е притеснително България да се откаже от възбраната. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от парламентарната естрада във връзка идното гласоподаване на решението за това дали да отпадне възбраната за импорт на украинско зърно, или не, съобщи кореспондент на " Фокус “.

" Темата с вноса изобщо на храни на Украйна към този момент се дискутира много дълго време освен у нас, само че и на всички срещите на министрите на земеделието на Европейски Съюз, както и в формата на петте фронтови страни, както ни назовават в Европейски Съюз.

Притесненията, от страна на земеделските производители, са огромни, тъй като Украйна е извънредно мощна земеделска страна, с големи размери, само че основателното терзание е, че Украйна не извършва тежките условия, които са наложени от Европейски Съюз в производствата на земеделска продукция ", съобщи Вътев.

Министърът увери, че са обезпечени коридорите за взаимност, по които украинските артикули да бъдат предвижени до пристанищата в Солун и Кавала, от където продуктите да доближат до нуждаещите се страни.

Вътев означи, че българското държавно управление е набелязало съответни стъпки, в които да подкрепи родните зърнопроизводители, тъй че те да не бъдат наранени от отпадането на възбраните. По данни от анализите макроикономическите следствията от отпадането на ембаргото не биха били толкоз съществени за България.

" Притесненията на петорката във всички срещи създадоха желанието да се желае продължаването на тази възбрана и аз я подкрепях в четири срещи, това е истината. Но на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически индикатори, които демонстрират, че не е толкоз притеснително България да се откаже от желанието за продължение на тази възбрана, тъй като има опция да бъдат набелязани ограничения за поддръжка на нашите аграрни производители, където пораждат проблеми ", съобщи той.

Правителството е набелязало конкретни ограничения, с които се стяга контрола върху украинските артикули. По думите му следва и среща със зърнопроизводителите, които да могат ясно да заявят своите претенции, а Министерството на земеделието и храните да сътвори проект за деяние, с който да се избегнат всевъзможни отрицателни последствия.

" До момента има импорт от Украйна, има импорт на изсъхнало мляко, което прави дъмпинг на производителите на свежо мляко. Има импорт на слънчоглед, който влиза през Румъния като румънски. Затова одобрих причините на Министерски съвет, от позиция на макроикономически индикатори, за което подхващаме следните ограничения – завишаваме контрола на безусловно всички артикули и най-много зърнени култури, като прецизно ще се управлява съществуването на радиоактивност и тежки метали плюс всички останали, които си вървят за пестидици, хербидици и така нататък

В събота ще проведем среща със зърнопроизводителите, тъй че чакаме през днешния ден от тях да ни показват техните терзания и въпроси, с цел да получат безусловно правилни органи, да набележим стратегия за дейности, тъй че на този стадий това е статуса на решението и като върховен управителен орган в страната, чакаме решението на Народното събрание. Решението на груповия орган – Министерският съвет, е към този момент ясно и е импортирано при вас ", сподели още Вътев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР