Не е приемливо в България, в една европейска държава, млада

...
Не е приемливо в България, в една европейска държава, млада
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Искаме действия за разкриване на мотивите и извършителите на престъплението в Русе

Не е задоволително в България, в една европейска страна, млада жена да си отиде по сходен метод, съобщи Кристиан Вигенин на конференция, в която взе участие и депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончев.
„ Искаме дейности от държавното управление и съответните институции за откриване на претекстовете и причинителите на закононарушението в Русе. Очакваме от тях съответни ограничения и хрумвания за това- по какъв начин да бъде предпазена свободата на медиите и по какъв начин да бъде предпазена самостоятелната публицистика “. Това съобщи секретарят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин на конференция в централата на партията. Той акцентира, че тематиката за убийството на Виктория Маринова в Русе не може да остане без коментар.

„ Реакциите на международните медии ни демонстрираха какъв брой тежко е закононарушението. От дълги години България не е била обект на такова внимание в интернационалната преса. Водещи издания като „ The Washington Post “, „ The New York Times “, „ The Guardian “, „ Bild “, „ Die Welt “, „ Politico “, както и в цялата балканска преса, това е една от най-четените вести “, акцентира Вигенин. По неговите думи, чак след тази мощна интернационална реакция, властта се е забързала да се заеме с този проблем. „ Това демонстрира, че в България са закърнели нашите сетива за свободата на медиите и какво съставлява. Още един път 111-тото място на България по независимост на медиите беше доказано “, сподели още той. Според него този случай е бил нова алена линия, която е пресечена – до момента български публицист не е ставал жертва на сходно закононарушение.

„ Не би трябвало да бъдем безразлични. Обществото би трябвало да се разсъни – и политиците, и медиите “, безапелационен е националният представител. Той акцентира, че след сходен случай в Словакия, министър-председателят подаде оставка. „ Тук сякаш властта в първите два дни беше заета да изпревари публичната реакция и да омаловажи това ликвидиране, наблягайки, че най-вероятно не е обвързвано с нейната работа. Сякаш, в случай че убийството не е обвързвано с нейната работа, е по-приемливо. Не, в България, в една европейска страна, не е задоволително една млада жена да си отиде по сходен метод. Ние сме свободни хора, които би трябвало да имат свободна и сигурна страна. Хората би трябвало да имат правото и опцията, без да се опасяват, да бъдат там, където намерят за добре “, съобщи Кристиан Вигенин.

По думите на Елена Йончева сме изгубили вярата, че страната е способна да разкрие освен кой е причинителят, само че и кой е поръчителят на убийството на Виктория Маринова.

" Българското общество не знае какви са претекстовете зад злокобното ликвидиране на проверяващата журналистка Виктория Маринова, само че сме изгубили вярата, че страната е способна и има предпочитание да стигне до край- освен да разкрие кой е причинителят, само че и кой е поръчителят на това закононарушение, в случай че има подобен ". Това сподели представителят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева на конференция в централата на партията. Тя напомни, че това е третото премахване на проверяващ публицист в Европа за последната една година, като сходни убийства се случиха в Малта, където в бонбена офанзива почина Дафне Галисия и в Словакия- Ян Куцияк. " Какво се случва в България след убийстово на една българска журналистка. Още на втория ден, от Министерство на вътрешните работи споделят, че е малко евентуално или по- малко евентуални нейното ликвидиране да е обвързвано с нейната работа ", акцентира Йончева. " Ще напомня последните думи във връзка с свободата на медиите от Виктория Маринова, казани в ефир: " Силен държавен и корпоративен напън върху притежателите на медиите и върху самите медии. Все повече неразрешени тематики, систематично премахване на проверяващи публицисти ", цитира Елена Йончева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР