Не е първоаприлска шега, че преди 102 години днешният ден

...
Не е първоаприлска шега, че преди 102 години днешният ден
Коментари Харесай

Защо през 1916-а е нямало 1-ви април?

Не е първоаприлска смешка, че преди 102 години днешният ден не е съществувал в българския календар. След 31-ви март следва 14 април. Това се случва, тъй като през 1916 година България минава от Юлианския към Григорианския календар. Като някои промени, и календарната ражда рядкости. Така в продължение на 3 години от българската и от румънската страна на Дунава датите са разнообразни в един и същи ден. Каква е била санкцията, в случай че отказваш да живееш в сегашното - споделя Диана Тодорова.

След четвъртък, 31 март, идва петък, 14 април или както написа законодателят - " Ако Х е роден на 10 февруари, то значи, че е роден на 23 февруари ". Така скача " времеброението " в Царство България откакто Народно заседание експедитивно приема Закона за въвеждане на Григорианския календар. Мотивите - да бъдем като " по-просветените страни и нации " и да имаме по-добри стопански и културни връзки с тях. Министър-председателят Васил Радославов се обръща към депутатите, уверен, че са " проникнати от изгодата " за страната ни.
Дарина Билярска, специалист в Централния държавен списък: Не е загадка, несъмнено, че може би тези дейности са форсирани от обстоятелството, че България се намира във война. Тогава са годините на Първата международна война и по отношение на кореспонденцията и с военните дейности се постанова уеднаквяване на календарите със съдружниците.
Така през 1916-та у нас са отпечатани с 13 броя по-малко ежедневници. Но фондът на Националната библиотека пази полемиката към календарната промяна. Изданието на ръководещите, вестник " Народни права ", назовава календара Грегориански и написа, че въвеждането му " би било по този начин похвално за властта, както и потребно за страната ".
Дарина Билярска, специалист в Централния държавен списък: В ревюто, а и в самия закон има много точки, които засягат Българската православна черква, само че Българската православна черква сменя своя календар чак 1968г. Тогава тя вкарва и работи по по този начин наречения нов, пригоден Юлиански календар.
В Закона е упоменато още по какъв начин " след 14 април всички...сделки, контракти... раждания и умирания... " се " уреждат " по Григорианския календар " под страха от глобавяне до 100 лв. за всеки обособен случай ". Най-потърпевши обаче са учениците, които остават без пролетна почивка - тъй като началото на април просто не съществува.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР