Не е нужно да напомням, че създаването на космически телескоп

...
Не е нужно да напомням, че създаването на космически телескоп
Коментари Харесай

НАСА изпробва технологии за изготвяне на оптични елементи за космически телескопи от течности в хода на частната пилотирана американска мисия Аксиом-1

Не е нужно да подсещам, че основаването на галактически телескоп с огромно огледало съставлява една от най-сложните за осъществяване задания в актуалната космонавтика. Заради отхвърли на измервателен инструмент огледалото на “Хъбъл ” не бе полирано вярно и това докара до сферична аберация, тъй че се наложи астронавтите на НАСА незабавно да изпълнят ремонтна задача в околоземна орбита. Новият телескоп “Джеймс Уеб ” няма такива проблеми, защото огледалото се състои от обособени сегменти, само че комплицираната процедура по тяхното разрастване се оказа сложна за оттрениране в наземни условия и това бе една от аргументите, заради които телескопът излетя след четвъртвековно закъснение, в края на 2021-ва. 

Но какво ли би било, в случай че оптичните детайли се изготвят от течности? В изискванията на безтегловност течностите заемат форми, подобаващи за изработката на огледала и лещи. Освен това процедурата дава опция на конструкторите да прескочат неприятните механични процеси както полирането.

Именно с тази задача се занимава екипът на опита FLUTE (Fluidic Telescope Experiment). Ръководител на плана е Едуард Балабан от галактическия център на НАСА Еймс. Той си партнира с учени от центъра на НАСА Годард, както и с Израелския софтуерен институт – Технион.

“Замислихме се – за какво да не се възползваме от преимуществата на естественото държание на течностите в изискванията на безтегловност и да ги използван при основаването на големи галактически телескопи или при галактическото произвеждане на оптични съставни елементи, каквито биха намерили всевъзможни вероятни приложения? ”, оповестява Балабан. “Ако ги вършим в космоса, тези съставни елементи ще могат да се употребяват за построяването на телескопи, които са трагично по-големи от това, което до неотдавна смятахме за допустимо ”.

За да бъде проверена тази идея, астронавтът Ейтан Стибе ще се опита да изготви лещи от течни полимери съгласно технология от Израелския софтуерен институт – Технион. След като американският пилотиран галактически транспортен съд “Крю Драгън ” се завърне на Земята на 18-ти април, качеството на лещите ще бъде тествано от учените в института на НАСА Еймс. Очакванията са лещите да са с съвършена форма и напълно гладки.

“Ако нашият опит на галактическата станция бъде сполучлив, това ще е първият път в историята, когато оптически съставен елемент е създаден в космоса ”, твърди Балабан. “Чувстваме се като да творим история ”. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР