Не е нещо необичайно, котката ви изведнъж да реши, че

...
Не е нещо необичайно, котката ви изведнъж да реши, че
Коментари Харесай

Когато котката не се храни

Не е нещо извънредно, котката ви внезапно да реши, че към този момент не желае да яде избрана храна или лакомство. Понякога обаче вашият бухнал домакински любим може да спре да се храни заради други по-сериозни аргументи, с които би трябвало да сте наясно.

С някои от тези положения можете да се справите и в домашни условия, само че за други е нужна ветеринарна интервенция.

Вижте аргументите котката да не се храни. Понякога безапетитието при котката може да се дължи на съществени проблеми.

Котката не се храни заради здравословни проблеми

Респираторни заболявания

Респираторни проблеми при котката могат да повлияят както на обонянието, по този начин и на способността на писаната да диша. Следователно това ще бъде причина котката да спре да се храни. В някои случаи тези дихателни проблеми могат да бъдат отстранени единствено с банкет на антибиотици, само че те могат да изискват и много по-сериозни интервенции. Независимо от тежестта на болестта, в случай че заболяването не разрешава на котката да помирише храната си, тя най-вероятно ще реши, че не желае да яде.

Болести на храносмилателната система

 Ако котката не желае да се храни, посетете ветеринар

Проблемите със стомаха, червата, панкреаса или други елементи от храносмилателната система на котката могат да накарат котката да спре да се храни. Възможно е да се появят повръщане, диария и коремни болки, само че нормално неналичието на вкус при котката е един от първите признаци на проблем с храносмилателната система.

Стоматологични заболявания

Болезнените зъби и венци могат да накарат котката да не желае да яде. Подобно на хората, котките също няма да желаят да се хранят, в случай че страдат от зъбни проблеми, които предизвикват тежка болежка в устата.

Котката не яде, тъй като не харесва храната

Вкус на храната

Котките са склонни да употребяват една и съща храна в продължение на месеци или години, и по-късно ненадейно да решат, че не желаят да ядат повече от нея. В множеството случаи това се дължи на вкусовото желание на котката, само че от време на време производителите на храни трансформират техните усети без забележими признаци върху опаковката.

Форма или тип на храната

 Когато котката не се храни

Вашите домашни любимци могат да бъдат чувствителни към избрани форми и типове, когато става въпрос за храната, която употребяват. Някои котки обичат триъгълни форми, други харесват кръгли форми, а трети биха яли единствено твърда или консервирана котешка храна.

Развалена храна

Ако при хранене на котката употребявате храна, която е с изминал период или е развалена, тя сигурно няма да желае да я изяде. Проверете периода на валидност на храната или най-малкото, дайте ѝ да я подуши, с цел да разберете дали е развалена.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР