Не е изпуснат контролът с COVID-19. Дори в света на

...
Не е изпуснат контролът с COVID-19. Дори в света на
Коментари Харесай

Доц. Чорбанов: Няма драма в разпространението на коронавируса

 Не е изтърван контролът с COVID-19. Дори в света на науката има разногласия за това какво съставлява и по какъв начин ще се развива това заболяване. Има много позитивно настроени учени, които не виждат нищо трагично с разпространяването на вируса. Това разяснява ръководителят на департамент " Имунология " в Института по микробиология към Българска академия на науките доцент Андрей Чорбанов.

Той уточни, че развиването на COVID-19 е било предстоящо, като то не е лавинообразно.

" Застъпвам тезата, че вирусът не се трансформира. Все повече производители на международния пазар навлязоха с доста китове за разбор, което дава опция на хората да вършат колосално количество проучвания. Обхващайки по-голям хора, разумно е да открият по-голям брой инфектирани ", показа още доцент Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него откриването на ваксина против COVID-19 не може да бъде вкарано в граници и да се направи за избран период.

" Вече се знае ужасно доста за този вирус. Екипите навлизат в нови етапи на създаване, само че е реалност, че за момента няма нито ваксина, нито терапия ", добави той.

Държавното финансиране за създаването на българска ваксина против COVID-19 е замразено до края на годината, тъй като планът е класиран на седмо място. Работата по имунизацията към този момент продължава благодарение на френския институт " Пастьор ". Парите обаче няма да стигнат за клинични изпитвания. По негови думи прекъсването на финансирането за ваксина против COVID-19 визира работата на учените.

Всички научни групи употребяват няколко метода, с цел да доближат до краен стадий. От другите възможности, които имахме, кандидатствахме за " Пастьор " и бяхме финансирани, там работата си върви. Кандидатстването към фонд научни проучвания беше с различен метод, който не откри позитивна оценка, съобщи имунологът, като добави, че планът е на стойност 300 хиляди лева

" Държавата не посмя да поеме отговорност, както направиха Съединени американски щати и Англия. Държавата сподели, че има 6 области във връзка с проучване на вируса, само че не задължи Фонд " Научни проучвания " да финансира план от всяка една от тези области ", уточни доцент Чорбанов.

Той разгласи, че се пробва да убеди институт " Пастьор " да даде вирус вариант, защото в България няма нито една лаборатория, която да дава отговор на условия за работа с изключително рискови инфекции, както и че следва да се построи такава лаборатория.

Доц. Андрей Чорбанов сподели още, че няма по какъв начин хората да бъдат изолирани за доста дълъг интервал.

Западна Европа разбра, че рисковите групи са домовете за възрастни хора. Не може да се каже, че младежите са главен обект на вируса. Огромен брой са носители и единствено преносители. Средната възраст на хората, болни от Ковид-19, е доста висока, акцентира гостът в студиото.

Според него вирусът се движи в неравномерна среда, по тази причина е мъчно той да изчезне.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР