Не е изненадващо, че родителството може да бъде трудна задача

...
Не е изненадващо, че родителството може да бъде трудна задача
Коментари Харесай

Майките на косатките се отказват от повече потомство, за да се грижат за порасналите си синове

Не е изненадващо, че родителството може да бъде сложна задача и постоянно се вършат жертви в името на потомството. Но за женските косатки тази роля може да бъде изключително сложна.

Нови проучвания демонстрират, че женските косатки може би се отхвърлят от повече поколение поради синовете си - даже когато са изцяло пораснали.

Изследването, оповестено в списание Current Biology, е ориентирано към група косатки, известна като " южно пребиваваща " популация, край крайбрежията на щатите Вашингтон и Британска Колумбия.

Центърът за проучване на китовете, който взе участие в изследването, следи групата от 1976 година насам.

 

Видът е необикновен с това, че мъжките и женските остават с майките си за цялостен живот. Въпреки това " цената " на майчините грижи е по-голяма при синовете.

Майкъл Н. Вайс, шеф на центъра и докторант в университета в Ексетър, съобщи в известие за пресата: " От повече от десетилетие знаем, че възрастните мъжки косатки разчитат на майките си, с цел да ги поддържат живи, само че в никакъв случай не е било ясно дали майките заплащат избрана цена за това. "

 

Данните разкриват " мощна негативна корелация сред броя на оживелите отбити синове на женските и годишната възможност те да родят жизнеспособно малко ", се показва в известие за пресата. И резултатът остава същият, без значение от възрастта на сина.

" Размерът на разноските, които женските поемат, с цел да се грижат за отбитите си синове, беше в действителност неочакван ", споделя Вайс. " Въпреки че има известна неустановеност, нашата най-хубава оценка е, че всеки спомагателен оживял наследник понижава възможностите на женската да има ново бебе през дадена година с повече от 50%. Това са големи разноски за грижи за [възрастните] синове. "

Изследователите не знаят за какво в такива случаи женските косатки са по-малко склонни да се развъждат, само че подозират, че шерването на храната с изцяло порасналите им синове може да значи, че на майките им се постанова да се хранят  по-малко.

Сам Елис, откривател на държанието на животните в университета в Ексетър, който е съавтор на публикацията, съобщи пред CNN в четвъртък, че естеството на грижите на майката значително се върти към диетата им от сьомга чинук.

 

" Ключът към тази форма на грижа е шерването на храна ", изяснява той. " Смятаме, че огромна част от грижите се показват във физическото даване на храна на възрастните им синове ", споделя той, въпреки че те ги водят и към източника на храна.

 

" Раждането на щерка не се отразява на възможностите да се възпроизведат още веднъж, само че раждането на наследник без значение от възрастта оказва негативно влияние върху възможностите на майката да се възпроизведе ", споделя Елис.

 

Според екипа тази находка е извънредно необикновена.

 

" Един от огромните заключения е, че има още едно доказателство за това какъв брой специфична (и може би уникална) е връзката майка-син при косатките ", споделя Вайс.

 

Елис добави: " Има доста образци [при бозайниците] за майчина грижа и майчина инвестиция в дребните потомци. Но във всички образци, в които това е било изследвано до момента, откакто потомството доближи зрялост, вложенията наподобява стопират. "

 

" Знаем, че при синовете, чиито майки умират, вероятността да умрат през идната година е доста огромна ", споделя той и прибавя, че до момента в който женските косатки могат да доживеят до 80 години, мъжките имат " огромен шанс да доближат 40 години ".

 

Южните жители са сериозно застрашени, тъй че изследването може да има значими последствия, настояват откривателите.

 

Елис съобщи, че екипът желае да изследва по-обстойно дълготрайните последствия, които откритията могат да имат върху популациите на косатките.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР