Не е изключено и евентуално служебно правителство да не припознае

...
Не е изключено и евентуално служебно правителство да не припознае
Коментари Харесай

Славов: Евентуален служебен кабинет може да не припознае текстове за Закона за съдебната власт

Не е изключено и вероятно служебно държавно управление да не припознае тези текстове, сподели Славов.

Той уточни, че ведомството се с справило с всички периоди и изготвило измененията в правосъдния закон, както е записано в Конституцията.

Министерството на правораздаването извърши поетия обществено ангажимент до два месеца след приемането на Конституцията да има направен напълно нов Закон за правосъдната власт. Този законопроект е на авансово обществено разискване от 5 март, на публично обществено разискване от 25 март и е планувано по график втората половина на април да бъде импортиран в Народното събрание, сподели Славов.

Ключовото за нас в този закон е, че са отразени всички съществени новаторски хрумвания, които бяха заложени в Конституцията - разделянето на двата съвета - съдийски и прокурорски, смяна в устройството на прокуратурата, деполитизация на членовете на Висш съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, деполитизация на избора на инспектората към Висш съдебен съвет. Всички съществени хрумвания са тук. Ако някой не ги припознае, би трябвало да даде мощни причини за какво не ги припознава, уточни още правосъдният министър в оставка.

Това, което би трябвало да е ясно, тези препоръки, които са сега, не могат да проведат избори за тримата висши ръководители в правосъдната система, тъй като Конституцията категорично е изключила тази опция, напомни Славов

Той изясни, че в случай че изтече мандатът на ръководителя на Върховния административен съд, арбитър от Върховен административен съд може да бъде изпълняващ функционалностите.

Това би трябвало да бъде решено от Висш съдебен съвет. Това не е положително развиване обаче. Всичко, което трябваше да се случи, е Народното събрание до края на юни да одобри новия Закон за правосъдната власт, до есента да се проведат избори за двете квоти - професионална и парламентарна и есента да има умерено избори за ръководител на Върховен административен съд и основен прокурор, разяснява Славов.

По мотив предстоящото решение на Конституционен съд във връзка измененията в Конституцията, Славов сподели, че не чака в главата " Съдебна власт " да има съществени промени.

Реформата в правораздаването е стратегически приоритет, каза още той по време на спор, обвързван с публичното разискване на новия план за Закон за правосъдната власт, предава Българска телеграфна агенция.

Организатори на събитието са правосъдното министерство и Българският институт за правни начинания. В центъра на дебата през днешния ден е разискването на главните предлагани структурни и функционални промени в правосъдната власт.

Партньорството с гражданските организации е значимо, с цел да имаме безапелационен законодателен развой. Трудно може да се предскаже в тази политическа конюнктура какво ще се случи в идващите дни, уточни Славов.

Той изрази вяра да бъде направена крачка във връзка с правосъдната промяна и напомни, че в Министерството на правораздаването има работна група от към 50 души, която работи в тази посока.

Важно беше да изготвим оценка на влияние на този закон, уточни Славов.

Реформата планува делене на досегашния Висш правосъден съвет на два - съдийски и прокурорски съвет. За първи път имаме съответно изпълнена рекомендация в тази посока, означи той. Направени са стъпки на деполитизация на органа и министърът към този момент няма да е ръководител на този орган.

Министерството на правораздаването разгласява през вчерашния ден за публично разискване новия план на Закона за правосъдната власт, с което стартира формалната процедура преди внасянето му за разискване в Министерския съвет. Срокът за даване на отзиви, мнения, рекомендации и други е 20 дни.

В продължение на конституционните промени, които вкарват основни промени в ръководството и действието на правосъдната власт, новият Закон за правосъдната власт има значимо значение освен за органите на правосъдната власт и магистратите, само че и за цялото общество, напомнят от Министерството на правораздаването.

Основните положения в новия организационен закон на правосъдната власт са усилване ролята и самоуправлението на съда, въвеждане на условие за партийна индиферентност за членовете на висшите органи на правосъдната власт, понижаване на пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура, регламентиране на ясни и транспарантни процедури за състезания, кариерно развиване и командироване на магистратите.

В оферти нов Закон за правосъдната власт се извършват съответни рекомендации от мненията на Венецианската комисия и от Доклада за господство на правото на Европейска комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР