Не е истина твърдението на Камелия Нейкова - председател на

...
Не е истина твърдението на Камелия Нейкова - председател на
Коментари Харесай

От Сиела уличиха шефката на ЦИК в незнание, немърливост и разхищение на държавни пари

Не е истина изказванието на Камелия Нейкова - ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК), че хартия за машините за гласоподаване не може да се създава в България.Няма опрощение за закупуването на хартия, несъответствуваща и криеща риск от недостатък.Не е ясно за какво при цена от е 3.96 лева преди година, в този момент ЦИК купува същия консуматив за 3,5 пъти по-висока цена.Всичко това излиза наяве от писмо на " Сиела Норма ", оповестено от Българска национална телевизия, ден преди балотажа на 5 ноември.
В писмото си от " Сиела Норма ", компанията, която доставя машините за гласуването, непосредствено упрекват председателката на ЦИК в разпространение на неистини. Реакцията е в отговор на казаното от Камелия Нейкова в предаването " Панорама "

" За всички избори с машинно гласоподаване от последните 10 години, в това число до парламентарните избори през октомври 2022 година, Сиела е доставяла хартиените ролки за машините за гласоподаване. Те изцяло са отговаряли на спецификацията на производителя на машините, като последните доставки са напълно създадени в български печатници. ", пишат от компанията.

Те дефинират думите на Нейкова, че в България не може да се създава такава хартия за лъжа и прибавят, че няма мотив за закупуването на хартия, която е първо, несъответствуваща и второ, рискова.

Два дни преди балотажа, на който ще може да се гласоподава с машини, доставчикът на устройствата " Сиела Норма " предизвести, че има риск от недостатъци при отпечатването на хартиените разписки.

Адвокат Иван Тодоров от " Сиела " разгласи, че ЦИК са заложили двойно по-голям от общоприетия размер на ролките, с които машините на Smartmatic работят - 25,5 вместо 12 мм. Максималният размер по спецификацията на устройствата бил 17 мм.

За повторно от април насам обаче ЦИК слагат изискване, съгласно което диаметърът на ролката би трябвало да е 25,4 мм. Това е част от параметрите на хартията за машинно гласоподаване, която съгласно последните ремонти на Изборния кодекс от 2022 година би трябвало да бъде профилирана и да има спомагателни отбрани.

Според Иван Тодоров обаче смяната на спецификацията може да докара до повреди в изборния ден.

От писмото на " Сиела Норма " се схваща и че ЦИК поръчва хартията за машините за 13,90 лв. за численост, вместо за 3,96 лева - толкоз са коствали предишния октомври.

" Преди месец госпожа Нейкова е сключила контракт, който към момента не е оповестен, за цена 13,90 лева, което е над 3,5 пъти по-висока цена, без през този интервал да е имало особени промени в цените на материалите за произвеждане. ", настояват от " Сиела "

" При многократните претенции от страна на Сиела Норма да се поправят спецификациите и да се достави хартия с параметри съгласно условията на производителя, постоянно сме получавали отговор от госпожа Нейкова, че това не е работа на Сиела Норма и е отвън подписаните от нас контракти за публични поръчки. ", се споделя още в писмото.

Оказва се и че производителят на машините за гласоподаване още на 17 януари документално е уведомил госпожа Нейкова за техническите параметри и условия към хартиените ролки. Въпреки това писмо, за изборите през април 2023 година е закупена хартия, която не подхожда на тези условия. За локалните избори също е оповестена техническа спецификация за хартиените ролки, която не подхожда на условията на производителя. В резултат Смартматик е внесъл в ЦИК на 20 октомври писмо, че проблемите остават и в този случай отхвърля да приема гаранционни искове.

" През октомври 2022 година поради проблеми с печата единствено две машини са дефектирали. През април 2023-а 67 машини - поради печата. И това ще нарасне експоненциално. Това е държавно имущество за милиони и поради тези ролки се поврежда непрестанно. Не знам какво имат тези хора в в главите си, че да поръчват ексцентрична хартия, която на всичкото и от горната страна е по-дебела в сравнение с би трябвало. Че това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин или на бензиновата - дизел - ще се повреди с течение на времето. Същото става и с машините ", сподели в петък Тодоров в изявление за bTV.

" Госпожа Нейкова се опита да спекулира за някакви съмнителни 200 машини за изборите през 2021 година, за които не е знаела от кое място са пристигнали, къде са и защо ще се употребяват. ", не престават от " Сиела ".

" Това изявление е безусловно подвеждащо и погрешно, доколкото още на 10 ноември 2021 година сме я уведомили документално за мястото на предпазване и предназначението на тези машини. Още повече че с Определение № 12221 от 29.11.2021 година на Върховния административен съд дейностите за задържане на машините са оповестени за незаконосъобразни и тези машини са върнати на " Сиела Норма ".

Всички тези обстоятелства опровергават неистините, изказани от госпожа Нейкова в ефира на предаването „ Панорама “, и навяват на мисълта, че тези съществени проблеми са провокирани не от неведение или небрежност, а може би съзнателно. ", приключват от компанията, доставичик на машините.

На балотажа ще бъдат употребявани над 9000 устройства за гласоподаване в разнообразни секции в страната
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР