Не е добър вариант климатиците да се включват на максимална

...
Не е добър вариант климатиците да се включват на максимална
Коментари Харесай

Не правете това с климатика!

Не е добър вид климатиците да се включват на оптималната или минимална стойност , сподели за Българска телеграфна агенция гл.ас. доктор инженер Кръстин Йорданов към катедра "Топлотехника " на Техническия университет във Варна. Според него е най-добре през зимата в пространствата да се поддържа температура от 22 градуса, през лятото - сред 25 и 27, като най-добре е те да са с 5-6 градуса по-малко спрямо външната температура .

Специалистът посочи, че няма по какъв начин в градските рейсове да се реализира огромно разхлаждане през горещите дни, защото телата на пасажерите също отделят топлота. Вариантът хората да се усещат изцяло удобно е броят им да е по-малък или тъкмо колкото написа за седящи и правостоящи места.

Позицията на Йорданов е, че изборът на климатик е строго самостоятелен за всяко помещение. Без значение къде ще бъде инсталирана машината обаче - ниско долу или до тавана, филтърът й би трябвало да се почиства постоянно, както и ламелите под него.

 климатик iStock

Първообразът на климатиците в действителност е хладилната машина

Първообразът на климатиците в действителност е хладилната машина , описа Йорданов. По думите му всички останали термопомпи, както и самият климатик, са просто разнообразни наименования. Той си е термопомпа въздух-въздух, като тялото извън употребява силата на въздуха, с цел да охлади фреона, а вътре в помещението да го изпари. Използвайки двете флуидни среди, осъществя процеса на разлика в температурите - през лятото външното тяло духа топло и охлажда вътре, през зимата - противоположното. Всъщност, разликата сред климатика и хладилната витрина в множеството случаи е единствено един вентил, разясни специалистът. Той добави, че климатиците са измислени първо за бирената индустрия - да се охлажда пивото. След това този вид машини "навлизат " и в месарниците и други магазини за хранителни артикули, защото търговците разбрали, че по този начин ще си съхраняват по-добре стоката.

 климатик iStock

Преди фреона , употребяваният сътрудник е бил амоняк , сподели още Йорданов и посочи, че в действителност всичко се води като хладилен сътрудник, в това число и водата. Сега като екологичен хладилен сътрудник навлиза въглеродният диоксид, защото се добива елементарно и е по-евтино, уточни експертът.

При климатиците производителите постоянно се стремят коефициентът на превръщане да е 1:3 - т.е. в случай че се вложи 1 киловат електрическа сила, той да отдаде 3 киловата топлинна, изясни Йорданов. За съпоставяне той уточни, че една елементарна електрическа печка с 1 реотан черпи 1 киловат ток, с цел да обезпечи 2 киловата топлота. При хладилната машина съотношението нормално е 1 към 2-2,5 киловата отдадена сила. Йорданов сподели още, че този вид техника значително зависи от външната температура. Те работят най-оптимално напролет и есента, когато на открито е съвсем толкоз топло, колкото и вътре.

 климатик iStock

Най-разумно е през лятото в пространствата да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната

Климатиците не трябва никога да работят на най-малко или на най-много, акцентира Йорданов. По думите му най-разумно е през лятото в пространствата да се поддържа температура с 5-7 градуса по-ниска от външната. Тази разлика оказва помощ на организма да се приспособява по-бързо от по-хладно към по-горещо. Според експерти най-оптимално е да се поддържат 26-27 градуса през лятото и 22-23 градуса през зимата.

Критичните температури не са целесъобразни и за колите , сподели още Йорданов.

 климатик iStock

По думите му избягването на този риск е повода към този момент да се употребяват климатроници . Малко по-особена е обстановката в градския превоз , добави Йорданов. Той изясни, че климатиците в рейсовете са планувани да работят при несъмнено натоварване с хора - седящи и правостоящи. Тъй като всеки човек отделя топлота, когато има пасажери над плануваното, охлаждането от климатика престава да се усеща и противоположното - когато има по-малко пътуващи се усеща по-голямо изстудяване. Отделен е казусът, че регулирането на климатиците в рейсовете, оскъпява доста както оборудването, по този начин и поддръжката му, добави експертът.

От позиция на успеваемостта централната климатизация е по-добра, сподели още Йорданов. Тогава натоварването на цялата мрежа е отмерено, а и поддръжката е доста по-лесна. Освен това, огромните климатични съоръжения постоянно вкарват свеж въздух, който варира сред 30 и 50 кубически метра на час за един човек, до момента в който дребните машини въртят еднакъв въздух.

 климатик iStock

Позицията на експерта е, че в случай че няма централна климатизация на постройката, за офис пространствата е по-добре климатиците да работят непрекъснато, изключително през зимата. В домашни условия използването на машините е по-различно, изключително, в случай че денем няма хора. Освен това зависи от самото строителство на постройката, дали терасите са затворени, дали се образува влага. Недостатъкът на климатика е, че с цел да работи дейно, пространствата би трябвало да са затворени, с цел да може уредът да поддържа микроклимата, уточни Йорданов. По думите му стаите постоянно би трябвало да се проветряват, без значение дали е лято или зима. Освен това е наложително филтърът да се почиства от време на време и да се следи дали топлообменикът не е натрупал нечистотия върху ламелите.

При избора на климатик всяка стая се преглежда самостоятелно

При избора на климатик всяка стая се преглежда самостоятелно - брой и размер на прозорците, каква е дограмата, има ли изолираност в помещението, има ли външни стени, добави Йорданов. Той посочи, че разликата сред инвентора и хиперинвентора е доста дребна. Обикновеният климатик се включва внезапно на 1 киловат и работи до момента в който доближи температурата, до момента в който инвенторът се включва и постепенно усилва оборотите си, с цел да няма натоварване на електрическата мрежа, доближава до някакъв най-много и си поддържа тази температура, изясни експертът.

 климатик iStock

Според него е решение на всеки консуматор дали да употребява така наречен умни климатици или не. Всъщност, връзката с уреда посредством интернет от дълго време е допустима, сподели Йорданов. Той посочи, че съгласно марката и производителя, притежателят има опция отдалечено да увеличи температурата или да промени режим на работа, както и да зададе седмичен график за включването и изключването на уреда.

Някои от моделите разрешават в това число да се наблюдава разхода на електрическа енергия на самия климатик . Като цяло потреблението на ток от климатиците през лятото е по-малко в съпоставяне със зимата, добави Йорданов. Причината е, че в студеното време тялото на уреда влиза в режим на разскрежаване (дефрост). Иначе казано през това време климатикът работи, само че не с цел да топли стаята, а с цел да може да разскрежи външното тяло.

 климатик iStock

Къде е по-добре да бъде сложена машината в стаята, съгласно Йорданов, зависи напълно от желанията на притежателя. Високият монтаж не разрешава на децата да пипат климатика и не заема пространство. Предимството на ниския е, че почистването на филтъра става без да се употребява стълба. Независимо дали ще е до тавана или на земята обаче пред уреда не би трябвало да има загради, с цел да има хубаво придвижване на въздуха в стаята и да се получава идентична температура на всички места, заключи експертът.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР