Не е адекватно отнемане на автомобил, когато говорим за различни

...
Не е адекватно отнемане на автомобил, когато говорим за различни
Коментари Харесай

Обратно на логиката: Отнемат кола при алкохол или наркотици в кръвта, но не и при убийство на пътя

Не е съответно лишаване на автомобил, когато приказваме за разнообразни по тежест действия. Когато съзнателно се аргументи телесна щета или гибел, въобще няма такова лишаване. Ако при несъобразителност се аргументи гибел или телесна щета на повече от едно лице, има опция съдът да отнеме колата, а когато има алкохол или опиати в кръвта, наложително следва лишаване. Това демонстрира противоположна на естествената човешка логичност наказателна принуда. Това сподели за " Здравей, България " на Нова тв юрист Александър Кашъмов.
 
По думите му не е признато, когато притежателят не е причинителя на ПТП, автомобилът отново да се лишава. " Стойността на обособените МПС е друга, доста по-адекватна глоба е санкцията. Например при произшествие с тир, защото не е негов притежател, лидерът ще би трябвало да заплати единствено равностойността му. Това нарушава съществени човешки права, тъй като водачът няма по какъв начин да го заплати ", уточни той.

Силвия Петкова прецизира, че отнемането на коли е уредено като форма на наказване, а то не е такова. " Ако беше наказване, щеше да се приказва за конфискация. МПС би могло да се квалифицира като предмет на закононарушението, като превантивна мярка, с цел да не се извърши ново закононарушение. Отделно от това това наказване е непропорционално, тъй като всеки автомобил има друга стойност. Излиза, че водачи, направили едно и също закононарушение, ще носят друга по степен наказателна отговорност. На един водач с по-евтин автомобил ще му коства по-евтино отнемането ", счита тя.

Според нея кръвните проби могат да покажат приложимост на опиати седмица обратно. " Тоест човек, който кара, използвал дрога седмица обратно, не основава заплаха за придвижването, тъй като в сегашния миг не е приел опиати. Не се е качил целеустремено използвал вещества, както е в други случаи ", разяснява юристът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР