Не дали, а колко се провали държавата в превенцията срещу

...
Не дали, а колко се провали държавата в превенцията срещу
Коментари Харесай

Какво оплескахме и какво правим, за да спрем африканската чума?

Не дали, а какъв брой се провали страната в предварителната защита против африканска чума – този въпрос на процедура беше подложен на земеделския министър Десислава Танева на особено чуване в Народното събрание от депутата от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова-Пиралкова.
Бъчварова-Пиралкова напомни изявлението пред БНР на еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис, който в прав текст сподели, че България е учебникарски образец какво е пропуснато в предварителната защита и битката с африканската чума . Депутатът от Българска социалистическа партия сложи няколко въпроса към Танева, основани на следните изказвания – че не е имало ефикасна държавна работа да се срещнат хората що е то африканска чума, че 2/3 от тактиката за битка с чумата на България още от предходната година се концентрира върху разпродажба, не върху предварителна защита. Бъчварова-Пиралкова попита и за какво няма искане за дерогация да се унищожават единствено потвърдено заболели животни най-малко в индустриалните свинекомплекси, които могат по-лесно да създадат един тип карантина. И съобщи, че от отпуснатите държавни пари поради африканската чума, 3,5 млн. лв. от 5 млн. лв. са се върнали, тъй като не са били усвоени.
В отговора си Десислава Танева на процедура призна, че страната е била небрежна, въпреки и индиректно . Това стана до момента в който обясняваше за площадките за загробване на умъртвени животни. Земеделският министър безусловно сподели, че площадките за загробване " трябваше да са избрани " още с контингент проектите, които " трябваше да има ". И незабавно даде за образец Бръшлен, където за момента е най-голямото огнище в промишлен свиневъден комплекс – 40 000 свине. Там в допълнение, чак в този момент, се определила площадка – с цел да няма допир във вододайна зона, защото вирусът на африканската чума е извънредно резистентен – във вода и почва устоя до 180 дни. А свинете се убиват по два метода – или с електрически срещи, или с въглероден диоксид.
Земеделският министър акцентира, че загробването се правело по европейски стандарт, а изискванията са написани в разпоредба 22 за изискванията и реда на неутрализиране на скотски артикули.
Попитана за " хлабавия " отговор на страната по отношение на заплахата от африканската чума, земеделският министър не отговори директно за слабата реакция на страната във връзка с ограниченията за предварителна защита , а изясни по какъв начин в този момент към този момент имало отмалялост измежду хората на терен и можело да се допусне неточност. За следващ път обаче Танева сподели, че хората не схващат какво съставлява африканската чума и какви могат да са последствията от заболяването, без да пропуща по какъв начин кметовете в този момент ще разказват домашни стопанства, въпреки това да не се обрисува да им е изключително прелестно тъкмо преди локалните избори – откакто даде доклад за взетите ограничения против чумата. По думите ѝ, през 2018 година били отпуснати 4,476 млн. лв., изхарчени за 12 действия за предварителна защита, в това число осведомителна компания, закупуване на дезинфектанти на гранично-пропусквателните пунктове (ГКПП) и засилен надзор там, както и за градеж на оградата с Румъния, за която незабавно се появиха иронични мнения щом излязоха първите фотоси какво се прави. През тази година са дадени още 3,7 млн. лв. за битка с чумата.
Мерки и компенсации
Що се отнася до ограниченията в този момент, Танева беше експлицитна – би трябвало да има фрапантно понижение на популацията на дива свиня, като за задачата има координиране за дейности с ловните дружинки. И уточни, че Чехия била най-хубавият образец за битка с африканската чума, а Румъния " към този момент " е най-лошият – с 300 000 умъртвени свине през предходната година по публична статистика и 1645 огнища на заболяването при домашните прасета, до момента в който в България има 21 огнища. В България става въпрос за 6 области с потвърдено съществуване на африканска чума – Плевен, Бургас, Враца, Търговище, Велико Търново, Силистра. В 2 индустриални ферми има огнища, – Николово и Бръшлен, в които има общо 57 000 свине. Има огнище и в една плантация с 20 прасета, всичко друго са персонални стопанства. При дивите прасета са потвърдени 20 огнища.
Другите взети ограничения са следните – 3-километрова защитна зона там, където потвърдено има огнище и 10-километрова зона за наблюдаване. В защитните зони има пропусквателни пунктове, ревизират се транспортните средства и се дезинфекцират и се следи за противозаконна търговия. Правят се биологични инспекции на фуражите от области със болест, като Танева категорично изясни, че това не значи, че зърното и фуражите ще бъдат наранени за реализация поради чумата - ще се внимава единствено да се съблюдават избрани ограничения за предпазване на зърно. Има още и инспекции на Граничен контролно-пропусквателен пункт, на летища, в това число на персонален багаж на идващи хора и товари от страни с съществуване на африканска чума и конфискуване на месни артикули, които се изследват. Разработват се и самостоятелни проекти за всеки промишлен свинекомплекс – съгласно това дали ще бъде намерено огнище или съответният свинекомплекс ще попадне в защитна зона. Отделно, Гърция следи изкъсо границата с България.
За компенсациите Танева сподели, че всяко записано стопанство, потърпевшо от заболяването, ще бъде обезщетено " по пазарна цена ". Имало и кардинално решение за поддръжка и за нерегистрирани стопанства, само че то било взето преди сегашната конюнктура. Нейните упования са от Европа да дойдат пари в границите на финансиране от сред 75% и 100% съгласно типа на ограниченията и според размера на Брутният вътрешен продукт на България по отношение на средноевропейския, като напомни, че подобен е бил диапазонът при проблемите с нодуларния дерматит преди няколко години. Европарите обаче ще са единствено за регистрирани стопани – Брюксел щял да мисли и дали може да има евросредства за нерегистрирани стопанства. Земеделският министър увери и, че държавното управление ще направи всичко належащо за поддръжка на свиневъдния бранш.
Болестта стои дълго – би трябвало да се подготвим, акцентира Танева, откакто и от Българска социалистическа партия дадоха образци какъв брой резистентен е вирусът – живее 50 дни в необработено месо и до 3000 в замразено!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР