Не бихме могли да се съгласим с всички неверни коментари

...
Не бихме могли да се съгласим с всички неверни коментари
Коментари Харесай

Собственикът на фермата за лаври в Лозен отрича да цапа

Не бихме могли да се съгласим с всички погрешни мнения и неистини, които непосредствено нападат нашата известност и слагат под въпрос законността на нашите дейности. Това се показва в публична позиция на притежателя на фермата за инсекти в село Лозен - " НАСЕКОМО ", във връзка зародилото напрежение в последните дни и терзанията на локалните.

От компанията обаче декларират своето почитание към жителите и правото им да изразят тяхната позиция и показват подготвеност за разговор с хората от селото. Целта е по кротичък път да бъде показана правилна информация, която свидетелства, че притежателят е спазил всички законови процедури по отношение на опазването на околната среда и най-много, че планът няма да навреди на качеството на живота на локалните по никакъв метод.

От " НАСЕКОМО " са безапелационни, че не правят никакви индустриални действия на място и към този миг не са внасяли мухи и ларви на обекта , от който не излизат никакви излъчвания (включително миризми и зловония).

Те акцентират, че активността им е строго регламентирана и следена от БАБХ, както и синхронизирана с условията на европейските структури. Насекомите се изхранват единствено с разрешени от Европейски Съюз артикули.

В с. Лозен ще бъдат употребявани пшенични трици (вторичен артикул от произвеждане на брашно). Триците са сухи, нямат миризма и се доставят от регистрирани мелници. За изхранването на ларвите е неразрешено да се употребяват плът от други животни или инсекти, боклуци от всякакво естество, както и фекална маса и ние строго съблюдаваме тези регулации, акцентира се в позицията.
 Жителите на село Лозен на митинг поради плантация за ларви Обновена
Жителите на село Лозен на митинг поради плантация за ларви

Решени са на крайни ограничения

Те отхвърлят при производството да депонират останки от разлагащи се ларви.

" Цялата маса на ларвите, които отглеждаме, се употребява за произвеждане на крайни артикули и няма никакви останки (включително и от органична маса). Произвеждаме протеин и масло от инсекти, които се употребяват като съставна част в храни за домашни любимци. Остатъците от производството не престават своя живот като натурален почвен подобрител, употребена от доста български биоферми в България. Нашето произвеждане е безотпадно - с изключение на гореизброените артикули не остават никакви органични или други боклуци. Изключение вършат битовите боклуци, които не са директно свързани с индустриалния развой ", разясняват от компанията.

Относно обвиняванията, че домовете на локалното население са нападнати от мухи, те акцентират, че типът мухи естествено се намира в България от няколко години и не е мотив за терзание. Освен това този тип мухи няма интеракция с хора и с човешката среда за разлика от други инсекти.

От " НАСЕКОМО " показват, че нито в България, нито в Европейски Съюз не съществува възбрана за разполагане на сходни заводи наоколо до обитаеми места.

Те твърдят, че съблюдават всички закони, правила и процедури, годни в страната. Компанията е стартирала процеса на кандидатстване през май 2021 година и е завела съответната документи в Регионална инспекция за опазване на околната среда при започване на юни. Екоинспекцията не е открила спънки за дейностт а. Като последваща стъпка, компанията е внесла документите си в искане на позволение за градеж и смяна в статуса на актуалната постройка в общината в края на септември.

На 20 октомври от компанията са изпратили писмо до неправителствената организация Сдружение " Развитие за Лозен " в опит да разяснят повече за употребяваните технологии.

Те са се обърнали и към кмета на с. Лозен да спомага за провеждането на разговор с локалното население, с цел да имат опция да оповестят достоверна информация за активността си.

От компанията показват вяра, че ще могат да проведат рационален диалог с всички заинтригувани жители със съдействието на локалната власт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР