Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети

...
Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети
Коментари Харесай

Евелина Келбечева: България си плаща за своето Освобождение на руснаците 32 тона злато

„ Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети Никола, където да се поклоня на падналите опълченци и съветски воини, които са освен руснаци, а и украинци, финландци, както знаем ”, съобщи историкът проф. Евелина Келбечева пред Нова телевизия.

„ България заплаща за своето Освобождение на руснаците. Документите са оповестени в архива на Руския окупационен фонд. Сумата е избрана посредством член 2 на Берлинския контракт - 10 618 200 рубли и 40 копейки. Това значи, че калкулацията е доста добре направена. Те се равняват на 89 690 златни лв.. Тези пари в този момент значат 32 тона злато и България взима външни заеми, с цел да погаси този дълг. В същото време изплаща пожизнени пенсии за всички руснаци, които желаят да останат тук след войната. Плащаме на Русия окупационен дълг ”, споделя историкът.

„ За мен Трети март е най-абсурдната дата да бъде празник на България. Въпросът е доста по-широк и по-дълбок. Самата дата - 3-ти март, е датата на подписване на един прелиминарен контракт сред Османската и Руската империя. Руснаците, които поставят подписа си под този контракт, който не е утвърден от Великите сили, знаят, че това е един голям блъф. От 1876-та, по-късно и 1877 година има секрети съглашения сред Руската империя и Австро-Унгария. Те се спогаждат в никакъв случай да не позволен огромна славянска страна на Балканите, камо ли такава, която да бъде доминирана от Русия по това време ”, съобщи проф. Келбечева.

„ Никой не отхвърля, че руснаци са умирали по нашите земи, само че не е вярна мантрата за избавление и за дребните братя християни, които да бъдат покровителствани ”, изясни та. В България имаме 400 паметника на падналите задгранични воини за нашата независимост, добави тя.

„ Може би договорът в Сан Стефано е дипломатически блъф, който Руската империя поставя на масата, знаейки че няма да бъде признат. Фактът, че руснаците не провеждат краткотрайно ръководство в Македония, значи, че те доста добре знаят, че България ще бъде разпарчетосана. България е окупирана от Руската войска, която устояваме тук и чак Берлинския контракт понижава периода на окупацията ”, добави историкът Евелина Келбечева.

" Забравяме великите думи на Апостола, който споделя: „ Този, който ни освободи, той ще ни пороби ”, сподели тя и добави, че Левски е отхвърлил целия надзор на Русия върху българското освободително придвижване.

Тя обясни и ролята на граф Николай Игнатиев.

" Граф Игнатиев стартира офанзива против придвижването за Българската православна черква, което води до признаването на българската нация. Може би това е най-големият триумф на националната концепция. Това не е включено в учебниците. Истината е казана. Академичната историография си е свършила работата. Някои медии отразяват достиженията на българските историци, само че обществото няма същинското и надълбоко познание за цялата убийствена политика на съветската империя ”, добави проф. Евелина Келбечева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР