Не бих определила този бюджет като разточителен, защото 400 млн.

...
Не бих определила този бюджет като разточителен, защото 400 млн.
Коментари Харесай

Увеличение на заплатите на социалните работници ще има, увери Шалапатова

Не бих определила този бюджет като разхитителен, тъй като 400 млн. лева повече са инвестиция в хората и тяхното богатство . Това е феномен, който в последните години не се следи. В този смисъл бюджетът в действителност е обществен. Това съобщи в предаването " Лице в лице " по БТВ министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

Тя акцентира, че коледни добавки за пенсионерите няма да има . Вместо това всеки пенсионер ще получава с 50 лева повече ежемесечно. Минималната пенсия става от 523 580.57 лева

" Нашата политика е да има трайно повишение на приходите хората от пенсия и в същото време да усилваме тяхната покупателна дарба. Целта ни е две направления - трайно увеличение на пенсиите и въпреки това да активираме пенсионерите ", съобщи Шалапатова.
 Тристранката не хареса Бюджет 2024
Тристранката не хареса Бюджет 2024

Най-харесан беше бюджетът на Здравната каса

Министърът напомни, че през вчерашния ден е бил признат проект за активен живот на пенсионерите над 65-годишна възраст. По думите й задачата на този ход е те да бъдат трудово дейни .

" Можем да им бъдем потребни с безвъзмездни образования. Идеята е също по този начин те да бъдат дейни в обществения и публичния живот. Те могат да бъдат доста потребни ", акцентира министър Шалапатова.

По думите й следва да бъде изработен повсеместен разбор на пенсионната система . Причината е, че има доста рецензии към нея.

" Идеята ни е размерът на пенсията да подхожда на осигурителния принос и хората да се обезпечават на действителните са приходи ", сподели още общественият министър.

Иванка Шалапатова разясни също, че вдовишките добавки нарастват с 26% от досегашния размер на добавката.  По думите й това са лица, които нямат други приходи и на тях би трябвало да се подаде ръка. 

" Тези хора доста постоянно действително нямат други приходи и концепцията ни беше да им помогнем съответно ", добави тя.

Според нея, когато има държавен запас, е огромна отговорност по какъв начин да се изразходва той .

" Целта ни е да не се дават пари " на калпак ", а на хората, които най-голяма потребност. Трябва да има цялостна смяна в обществената система , тъй като в нея има неефективност, сподели още министър Шалапатова.

В хода на диалога тя акцентира, че ще бъде подхваната осведомителна акция за младежите взаимно с Национален осигурителен институт, защото те не знаят, че е добре да се обезпечават на действителния си приход. 

" Цивилизованото общество може да бъде познато по метода, по който се грижи за най-слабите. В тази връзка родителите би трябвало да стартират да подават сигнали. Много е значимо съседите и обществото да реагират, а по-късно и експертите да си правят добре работата ", сподели Шалапатова.

По отношение на оптималният застрахователен приход, то той се усилва . Целта е да се обезпечи по-добра отбрана.

Следващата седмица следва среща със обществените служащи, разгласи министър Шалапатова. Тя съобщи, че има заложени 375 млн. лева са заложени в бюджета за нарастване на хонорари в бранша. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР