Не бих искала да коментирам журналистически филм, който обслужва тезата,

...
Не бих искала да коментирам журналистически филм, който обслужва тезата,
Коментари Харесай

Йотова: Европа остана глуха за стрелбата по български граничари

Не бих желала да разясня журналистически филм, който обслужва тезата, че България не е подготвена за Шенген. Много бих желала да видя и различен филм – по тази причина по какъв начин се стреля по български граничари и, че има жертви на нашата граница, за което като че ли Европа остана глуха , разяснява пред публицисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

В името на паметта на тези починали момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска позиция, уточни Йотова. Тя добави, че решението за Шенген е още веднъж политическо, по този начин както е било през 2011 година , когато по думите й, България е позволила огромна неточност и е разрешила техническите критерии за приемането в Шенген, по този начин както е било за всички останали страни, да бъдат изместени и сменени от политически критерии.

„ Винаги политическите критерии ще бъдат налице, постоянно ще има неустойчивост или държавни рецесии в страните членки и ние ще би трябвало да плащаме за тяхната вътрешнополитическа обстановка, какъвто е казусът сега с Нидерландия “, акцентира вицепрезидентът.

Тя сподели, че това не анулира отговорностите на европейската дипломация да бъде още по-активна. Йотова напомни, че през последните два месеца служебното държавно управление, министрите на външните и вътрешните работи са положили огромни старания и срещи на всички равнища, в това число и среща с Народното събрание на Нидерландия, с комисията им по външна политика и с австрийските управляващи. Според нея е изгубено „ златно време “ при ръководството на постоянното държавно управление, когато са били пропуснати шансове.

В случай, че България не бъде призната в шенгенското пространство, напъните на всички институции би трябвало да продължат на всички равнища , уточни Йотова и добави, че българските представители в Европейския парламент са доста дейни в своите срещи. Важно е да се предотврати проявяването на двоен стандарт, сподели Йотова. Според нея е нездравословно целият звук към Шенген да бъде употребен от политическите партии в България, защото това е контрапродуктивно, следи се деликатно от европейските сътрудници и дава спомагателни причини на съперниците на влизането на България в Шенген.

Във Великотърновския университет " Св.св. Кирил и Методий " Илияна Йотова насочи привет към студентите и преподавателите на тържествено заседание в аулата на университета, отдадено на 8 декември.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР