Не беше постигнато съгласие между социалните партньори относно проекта на

...
Не беше постигнато съгласие между социалните партньори относно проекта на
Коментари Харесай

Социалният министър предлага 933 лв. минимална заплата, бизнесът - против

Не беше реализирано единодушие сред обществените сътрудници по отношение на плана на Постановление на Министерския съвет за установяване размера на минималната работна заплата (МРЗ) за страната от 1 януари 2024 година, предава Българска телеграфна агенция. Предложението, импортирано от министъра на труда и обществена политика, е за нарастване на МРЗ на 933 лева В момента размерът на минималната заплата е 780 лева

Проектът беше разискван на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) този следобяд. Заседанието се организира в Гранитна зала на Министерския съвет (МС). Заседанието в Гранитната зала в Министерския съвет (МС) беше намерено от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която ръководи НСТС.

Социалният министър Иванка Шалапатова уточни, че препоръчаният нов размер на минималната заплата е според написаната формула в Кодекса на труда. Според тази формула МРЗ се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за последните 12 месеца, уточни тя. И добави, че чистият приход на наетите на МРЗ ще доближи 724 лева Шалапатова увери, че с поддръжка от Европейската комисия ще се работи за цялостното транспониране на директивата за съответни минимални заплати.

Възражения против плана за новия растеж на минималната заплата показаха от бизнеса.

Асоциацията на индустриални капитал (АИКБ) изрично не е съгласна с оферти текст. Ние не поддържаме плана, сподели ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията Васил Велев. Трайната позиция на АИКБ е, че минималните работни заплати би трябвало да се договарят и да са разнообразни за другите стопански браншове.

Имаме за цел да се покачват приходите, само че въпросът е по какъв начин това да се случи, разяснява Мария Минчева от Българска стопанска камера (БСК). Организацията също е срещу.

Никога Българската търговско-промишлена палата (БТПП) няма да се съгласи с продължаването на практиката за административно установяване на минималната работна заплата, сподели Цветан Симеонов от БТПП. Според него това ще докара до разширението на сивия бранш в България.

Представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и от Съюза за стопанска самодейност споделиха, че техните организации също не поддържат предлагането за нарастване на минималната работна заплата.

Синдикатите поддържат покачването на минималната заплата. Главният икономист на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и шеф на Института за обществени и синдикални проучвания Любослав Костов съобщи, че това е добра стъпка, „ над която би трябвало да надграждаме “. Когато нараства минималната заплата, безработицата понижава, вътрешното търсене се подтиква, съобщи той.

Вицепрезидентът на КТ „ Покрепа “ Иоанис Партениотис съобщи поддръжка на синдиката за нарастване на минималното трудово заплащане. Българският служащ, макар годишното нарастване на минималната работна заплата през последните години, остава на последно място по заплащане на своя труд, означи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР