Не беше никак трудно, отдъхна си 4. А клас от

...
Не беше никак трудно, отдъхна си 4. А клас от
Коментари Харесай

Малката матура: Лесна с двойното Н, трудна заради бланките

Не беше по никакъв начин мъчно, отдъхна си 4. А клас от СУ „ Любен Каравелов “ след днешното национално външно оценяване по български език и литература.

Да забележим обаче дали това ще проличава по резултатите след преместването на отговорите в бланките, има едно мислено класната Чайка Милушева.

За първи път тази година на дребната матура за четвъртокласниците отговорите се записват на обособен лист, с цел да се прави по-лесно електронното регулиране - като на изпитните работи в 7. клас. Най-големите опасения са за куп механически неточности, до момента в който децата са изпълнявали това условие.

При предварителната подготовка Чайка Милушева на никое място не разкрила примерни бланки на свитъка с отговорите, с цел да покаже на своите възпитаници най-малко по какъв начин наподобяват. За ориентир им дала бланка от изпитите в 7. клас.



Другият замайващ съгласно нея детайл е отбелязването на правилните отговори с Х. Досега в тестванията постоянно сме ограждали в кръгче, а неверното е зачертавано по този начин – това също може да е объркало децата, счита учителката. Опасява се, че новите механически условия могат доста да изкривят резултата при другояче положително справяне на децата, в което за своите възпитаници тя въобще не се съмнява.

Диктовката не беше сложна и беше доста къса, заключи Алекс след изпита. Със съучениците му упражнявали с текстове по 120 думи, а на изпита бяха единствено сред 40 и 60. Момчето с лекост разкрило клопката в правописа на двойното Н в словосъчетанието „ модерно дете “. Текстът за диктовката бе отдаден на един подобен хлапак, който обича електронните списания и спортува тенис, като учи и братовчед си. А поуката е, че всяка победа е скъпа.



Тази година за първи път диктовката бе на аудиозапис, само че Габриела това не я тормозило. Чувала добре и темпото било обикновено.

Изпитният формат съдържаше и 10 въпроса с избираем отговор. За Ваяна станало ясно още при първия прочит по какъв начин би трябвало да продължи изречението какво животно е жирафът, като избере сред високо, по-високо и най-високото в света.

Даниел не се затруднил и на последната задача, в която четвъртокласниците трябваше да сформират собствен къс текст по картинки, на които се виждат куче и коте за риба. Но кучето закачва на въдицата си ботуш. Габриела дофантазирала, че вътре в действителност има рибка, освен това златна. А в случай че би трябвало да си пожелава нещо, желае шестица на дребната матура.

След изпита целият 4. А е заинтересован да прочете „ Приключенията на мотовете “, откъдето им дадоха текст за четене с схващане, а въпрос 19 бе дали биха желали да пребродят цялата история от край до край.



Това обаче остава за различен път. След изпита хлапетата разтовариха на фитнеса навън в двора на СУ „ Любен Каравелов “, с игра на топка, мост от горната страна и дори с циганско колело на противоударната настилка.





Учителката: Тестовете за входно и изходно равнище могат да заместят НВО

На изпита е елементарно, тъй като постоянно вършим предварителната подготовка върху по-трудни задачи, изясни Чайка Милушева. В занималнята с децата работи колежката й Десислава Мънина, която е преподавател по програмата „ Заедно в час “.

„ Децата живеят в собствен свят и от време на време си мислим, че чуват и схващат, а в действителност нещата минават около тях. Затова се стараем ученето да е посредством прекарване. Работата е по групи, а дилемите – такива, че всичко мине през мозъка и през ръцете “, изяснява класната.

Тя е на правилото, че децата може да бъркат, тъй като от грешките се учат. Винаги им споделя, че не е значима оценката, а дали са разбрали правилото и логиката. „ Именно по този начин могат да се научат да откриват основните думи и знанието в един текст. А обстоятелствата са на един клик разстояние – няма потребност да им пълним главите с тях “, прибавя учителката.

Тя е измежду тези, съгласно които НВО в 4. клас е излишно. „ Редовно вършим проби за входно и изходно равнище по критериите на държавните просветителни стандарти, като анализът е в проценти на оправянето по всеки заложен пункт. Това постоянно може да даде общата картина, в случай че се заключи “, мисли си Милушева. И прибавя с усмивка:

Но както решат в МОН. Моята купа е единствено ОУ – елементарен преподавател!

Вижда, че от време на време четенето с схващане е мъчно за учениците й, тъй като в 4. клас към момента имат дребен обществен опит. А стана още по-зле след месеците на изолираност поради пандемията.

„ Децата се трудиха, доста са усърдни. Каквото и да са посочили, аз ще съм удовлетворена, тъй като знам какъв бе процесът и няма да осъждам единствено по правилните отговори на едно моментно изпитване, което е и по нов метод “, безапелационна е Чайка Милушева. Затова и авансово успокоила всички, че изпитът не е решителен.

Много държи и децата да не се конкурират и надборват кой е с по-висок триумф. От първолаци им повтаря, че всеки си има своя пътечка и ще получи помощ да върви напред по нея със своите крачки. Винаги има водачи, само че не трябва да има „ смачкани “ деца, има вяра учителката.

В СУ „ Любен Каравелов “ доста оказва помощ това, че децата от разнообразни класове се срещат в подготовките на музикалните обединения на учебното заведение. Там се научават да се сработват, до момента в който всеки се стреми да покаже най-хубавото. Класната на 4. А постоянно води школските концерти и вижда зад кулисите по какъв начин по-големите успокояват и обгрижват по-малките.

Снимки: Елица Кандева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР