Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух,

...
Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух,
Коментари Харесай

Режисьорът проф. Георги Дюлгеров: Предатели са робите по дух

Не българското племе е предателско, предатели са робите по дух, няма значение от каква народност са.

Това сподели пред проф. Георги Дюлгеров, сценарист и режисьор на новия български филм " Записки по едно изменничество ".

" Проблемът за измяната и за прошката, за тога и за свободния човек. Това са проблемите, които се преглеждат във кино лентата. Те са настоящи и през днешния ден, само че имат друго изражение в наши дни ", разяснява той и изрече мнение, че през днешния ден с националната концепция популистки се спекулира.

Най-важното за една нация е нейната просвета, съобщи режисьорът и посочи:

" Моят блян е българската просвета - език, изкуство, обучение. Това е значимото! ".

Проф. Георги Дюлгеров показа, че още от годините, когато е бил студент, е считал, че " Записки по българските въстания " на Захарий Стоянов е една от огромните български книги:

" През 1985 година щях да върша филм по сюжет на Боян Папазов, основан на тази книга. Тогава този филм не стана, само че в мен остана да тлее желанието да се занимавам с тази материя ".

Филмът " Записки по едно изменничество " е екранизация на " Записки по българските въстания " и следваме доста тъкмо Захарий Стоянов, акцентира режисьорът.

" Накрая Захарий Стоянов споделя по какъв начин той не е бил предаден. Това е доста значимо за мен, тъй като не мисля, че може да се поставят такива клишета, че българите сме предатели. Не, робският дух е изменнически! ", безапелационен беше проф. Дюлгеров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР