Не България е решила самостоятелно, а Европейската комисия ни е

...
Не България е решила самостоятелно, а Европейската комисия ни е
Коментари Харесай

Пеканов разочарован: Някой продаде мача за еврото

Не България е решила независимо, а Европейската комисия ни е алармирала, че не отговаряме на критериите за влизане в еврозоната, по тази причина не следва да желаеме конвергентен отчет за напредъка ни, който е основна стъпка преди приемането на единната европейска валута. Това съобщи пред bTV вицепремиерът с сектор еврофондове Атанас Пеканов.

" Има си правила и разпоредбите би трябвало да се съблюдават, би трябвало да го разберем това.

България не дава отговор на 2 от 5-те критерия за влизане в еврозоната.

Благодарение главно, на бездействието на Народното събрание, това си има цена, има и последствия. Това докара до това България да не изиска конвергентен отчет, тъй като, почтено казано, в случай че го беше поискала, щеше да бъде отхвърлена.

А това би било голяма имиджова вреда за страната ни ", разяснява оповестеното в петък от финансовия министър Росица Велкова отсрочване на приемането на еврото той.

" Датата за искане на конвергентен доклад е до края на февруари. Т.е. до края на февруари ние би трябвало да знаем дали отговаряме на критериите, а ние знаем, че не отговаряне.
 Велкова нерешително предлага 1 юли, с цел да не загубим задачата Еврозона  
Велкова нерешително предлага 1 юли, с цел да не загубим задачата Еврозона

Служебният кабинет ще внесе постоянен бюджет щом 49-ото Народно събрание стартира работа

Затова ни бе сигнализирано, че не може и не би трябвало да желаеме подобен отчет - от Европейска комисия, от Еврогрупата. Не би трябвало да търсим интрига. "

" Някой продаде мача за еврото ", изострен бе Пеканов във връзка с пасивността на 48-о Народно заседание във връзка с приемането на нужната нормативна рамка. " Имаше бойкот във връзка с Застрахователния кодекс, имаше бойкот и в комисията, която трябваше да гледа закона срещу прането на пари. Законите трябваше да минат, не минаха.

Всеки може да ревизира кои партии бяха, които отсъстваха от съвещанията. "
 Официално: Няма да одобряваме еврото от 1 януари 2024 година  
Официално: Няма да одобряваме еврото от 1 януари 2024 година

Срокът се измества най-вероятно с година

Вицепремиерът даде образец и с Литва, която през 2006 година изисква конвергентен отчет и е отхвърлена и то за инфлация от 3,8% - в пъти по-ниска от тази, която следим сега у нас. В последна сметка Прибалтийската страна приема еврото чак през 2010 година.

" Неистини и погрешни причини ", окачестви причините на съперниците на еврото Пеканов и акцентира - много по-сериозна би била цената, в случай че не приемем единната европейска валута.

" Отлагането носи действителни стопански загуби. Една наивна сметка - 300-400 милиона лв. на година, единствено от 3 фактора.

Първо, отхвърляме се от това да ни се увеличи кредитният рейтинг, надлежно да падне лихвата по държавния дълг. Това биха били спестявания с оглед взиманите от България задължения от около 200-250 милиона на година.

Второ, неналичието на понижаване на лихвите за бизнеса - още 50-60 милиона. И нещо доста значимо - при всяко превалутиране на едно евро се губят 1-2 стотинки, само че българите в чужбина заплащат големи суми, пращайки пари на роднините си ", пресметна той.
 Николай Василев: Ако Петков и Василев желаеха, щяхме към този момент да сме в еврозоната  
Николай Василев: Ако Петков и Василев желаеха, щяхме към този момент да сме в еврозоната

Това е композиция от управнически неуспех и цивилизационно изменничество

Абсолютно подправена изразителност - по този начин пък окачестви министърът причините на " Възраждане " срещу еврото предвид на събраните към този момент близо 250 хиляди гласа от партията за привикване на референдум по тематиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР