Към българския суперкомпютър има интерес, както от чуждестранни компании, така

Към българския суперкомпютър има интерес, както от чуждестранни компании, така ...

Симеон Стоянов: Има голям интерес към българския суперкомпютър
Към българския суперкомпютър има интерес, както от чуждестранни компании, така и от български и чуждестранни академични организации. Близо 80% от времето на този компютър ще отива за научни изчисления или такива, направени от консорциума между бизнес и академични партньори. Резултатите от тези изчисления ще бъдат публично достъпни.Това заяви в интервю за Bloomberg TV Bulgaria проф. Симеон Стоянов, мениджър бизнес развитие в "Петаскейлсуперкомпютър България".

„Суперкомпютърът в „София Тех Парк“ е на 91-o място в света в списъка на 500-те най-бързи компютри. Неговата средна производителност е 4,5 петафлопа, което означава 4,5 милиарда операции в секунда, като максималната му производителност може да достигне до 6 петафлопа“, разказа гостът.Още по темата

"Инвестицията, необходима за този компютър, е в размер на 11,5 милиона евро, като частично е дошла от консорциума на Европейската комисия, който се нарича EuroHPC, както и от консорциум от български търговски и нетърговски сдружения, включващи българското правителство и София Тех Парк", разказа още гостът.

От думите му стана ясно, че този компютър е изцяло на водно охлаждане, тъй като в малко количество обем е събрана голяма изчислителна мощност. Сървърите са наредени един до друг в шкафове, като тези, които са по средата, е много трудно да бъдат охлаждани. Именно за това се използва вода.Характерно за тези компютри е, че съпътстващата инфраструктура е много по-голяма от самия компютър, обясни проф. Симеон Стоянов.

Машината ще бъде използвана за откриване на нови материали и тестването на техните свойства.

Целия разговор вижте въвВидеа с всички гости на рубрикатагледайте.

Източник: investor.bg