Жените, които управляват бизнеси за милиарди, дадоха най-доброто от себе

...
Жените, които управляват бизнеси за милиарди, дадоха най-доброто от себе
Коментари Харесай

Вижте най-богатите жени в света според Forbes СНИМКИ



Жените, които ръководят бизнеси за милиарди, дадоха най-хубавото от себе си през сложната 2020 година, не престават и в този момент. В обичайна ранглиста на Forbes за най-богатите хора в света „ влетяха “ 328 дами при 241 през миналата година. Най-богатите дами в света за 2021 година са с общо положение 1.53 трлн. $, написа forbesbulgaria.com. Очаквано, болшинството са съпруги или наследници на проспериращи семейства.

Ето го Топ 10 на най-богатите дами в света:

1. Франсоаз Бетанкур Майерс
Богатство: 73.6 милиарда $

Възраст: 67

Държава: Франция

Източник на благосъстоянието: L’Oréal



Най-богатата жена в света е наследницата на L’Oréal Франсоаз Бетанкур Майерс. Тя е и дамата, нараснала най-вече благосъстоянието си за миналата година, след растежа на акциите на L’Oréal (Бетанкур Майерс и фамилията ѝ имат дял от 33%) с близо 40% спрямо предишния март, което способства за растежа на благосъстоянието ѝ с 24.7 милиарда $.

Бетанкур Майерс наследява благосъстоянието си от своята майка Лилиан Бетанкур (починала през 2017 г.), чийто татко, Йожен Шолер, основава козметичния колос L’Oréal. Приходите на компанията се пресмятат на 33.6 милиарда $, с 6% по-малко в съпоставяне на миналата година, като една от аргументите е в спада в търсенето на гримове по време на пандемията. Въпреки това акциите на L’Oréal скочиха с 38% с помощта на връщането на търсенето на продуктите на компанията, изключително на тези за грижа за кожата. Бетанкур Майерс е част от борда на L’Oréal от 1997 година

2. Алис Уолтън
Богатство: 61.8 милиарда $

Възраст: 71

Държава: Съединени американски щати

Източник на благосъстоянието: Walmart



Дъщерята на Сам Уолтън беше изпреварена в класацията от Франсоаз Бетанкур Майерс, макар че усили положението си със 7.4 милиарда $ за последната година, откакто акциите на Walmart означиха растеж с над 5% от средата на март 2020 година до момента. Веригата вкара безвъзмездни доставки в границите на стратегия, сходна на Amazon Prime, което усили продажбите онлайн с 69%.

3. Макензи Скот
Богатство: 53 милиарда $

Възраст: 50

Държава: Съединени американски щати

Източник на благосъстоянието: Amazon



Скот, която се разведе с създателя на Amazon Джеф Безос през 2019 година, подари 5.8 милиарда $ на 500 неправителствени организации в Съединени американски щати по време на пандемията. Тя неотдавна се омъжи още веднъж – за учителя Дан Джует, който се причисли към нейната „ клетва за дарения “, в която дава обещание да подари цялото си благосъстояние.

4. Джулия Кох и семейство
Богатство: 46.4 милиарда $

Възраст: 58

Държава: Съединени американски щати

Източник на благосъстоянието: Koch Industries



Вдовицата на Дейвид Кох, умрял през 2019 година, и децата ѝ имат дял от 42% в фамилния бизнес Koch Industries, която се трансформира в най-голямата частна компания в Америка по доходи предходната година. Тя не работи за компанията, която се прави оценка на 115 милиарда $. По-големият брат на Дейвид – Чарлз, е член на борда на шефовете и също има 42% дял.

5. Мириъм Аделсън
Богатство: 38.2 милиарда $

Възраст: 75

Държава: Съединени американски щати

Източник на благосъстоянието: казина

Аделсън пое контрола над 56% от Las Vegas Sands от брачна половинка си Шелдън Аделсън, който умря през януари на 87-годишна възраст. Компанията загуби 985 млн. $ през второто тримесечие на предходната година, откакто
казината и хотелите ѝ в Лас Вегас бяха затворени поради пандемията. Казината отвориха порти през юни 2020 година, само че компанията приключи годината със загуба от 1.69 милиарда $ при облага от 2.7 милиарда $ предходната година. Las Vegas Sands разгласи през март, че продава обектите си в Лас Вегас за 6.25 милиарда $, с цел да се концентрира върху тези в Азия.

6. Жаклин Марс
Богатство: 31.3 милиарда $

Възраст: 81

Държава: Съединени американски щати

Източник на благосъстоянието: лакомства, храна за животни



Жаклин Марс и брат ѝ Джон имат по една трета от компанията за лакомства и храна за животни Mars Inc., известна с бонбоните M&M’s и Skittles, която се прави оценка на 40 милиарда $. Компанията е учредена от дядото на Жаклин и Джон Франк Марс през 1911 година През ноември 2020 година Mars Inc. купи производителя на здравословни барчета Kind три години откакто купи дял в компанията.

7. Янг Хуян
Богатство: 29.6 милиарда $

Възраст: 39

Държава: Китай

Източник на благосъстоянието: недвижими парцели



Янг Хуян има 58% дял в основаната в Китай строителна компания Country Garden Holdings, учредена от татко ѝ. Акциите на компанията паднаха с близо 14% поради пандемията.

8. Сузане Клатен
Богатство: 27.7 милиарда $

Възраст: 58

Държава: Германия

Източник на благосъстоянието: BMW, Atlanta AG



Продажбите на коли се възвърнаха след спада при започване на пандемията, което докара до растеж на благосъстоянието на наследницата на BMW с 10.9 милиарда $. Германският производител на коли регистрира близо 119 милиарда $ доходи през 2020 година, а акциите ѝ се усилиха с над 93% след средата на март предходната година. Сузане Клатен има 19.1% дял в BMW, както и фармацевтичната компания Atlanta AG.

9. Джина Райнхарт
Богатство: 23.6 милиарда $

Възраст: 67

Държава: Австралия

Източник на благосъстоянието: мини

Райнхарт е най-богатият човек в Австралия. Тя е отпред на Hancock Prospecting Group, която се занимава с желязна руда и селско стопанство, учредена от татко ѝ Ланг Ханкок, умрял през 1992 година Тя има 77% дял в компанията.

10. Айрис Фонтбона и семейство
Богатство: 23.3 милиарда $

Възраст: 78

Държава: Чили

Източник на благосъстоянието: мини

Фонтбона се връща в топ 10 на най-богатите дами в света. Тя е вдовица на Андронико Лукчиш, който направи положение от мини и произвеждане на питиета. Семейството ѝ управлява компания за рандеман на мед Antofagasta, която регистрира продажби в размер на 5.1 милиарда $ през 2020 година Фонтбана има и мажоритарен дял в чилийския конгломерат Quiñenco.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР